Rastlinjak Botaničnega vrta je odprt vsak dan, razen ponedeljka. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Rastlinjak Botaničnega vrta je odprt vsak dan, razen ponedeljka. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Botanični vrt
V teh dneh lahko obiščete Botanični vrt za nakup ali informacije o najrazličnejših sadikah. Foto: MMC RTV SLO/Tanja
Botanični vrt
Do rastlin se moramo pravilno vesti popolnoma vsak dan v vseh letnih časih, ne le takrat, ko od njih pobiramo sadove. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Botanični vrt
Čebele so le ene izmed žuželk, ki za vse človeštvo opravljajo strateško nalogo - opraševanje. Zato je treba živeti v sožitju z žuželkami (in vsemi drugimi živalmi) in jih nikakor ne ubijati ali mučiti po nepotrebnem oz. le zato, ker so priletele v naš dom. Prijazno se jih lahko odstrani iz neželenega prostora in jim omogoči, da živijo dalje ter opravljajo to nalogo še naprej! Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Med njimi velja izpostaviti vodene oglede, najrazličnejše poučne delavnice, fotografske razstave in mnoge druge dogodke tako za resne raziskovalce in botanike kot za sproščen družinski izlet, saj je na voljo ogromno vsebin tudi za otroke.

Posebej pestro pa je v Botaničnem vrtu v dnevih okrog mednarodnega dneva rastlin, ki ga praznujemo 18. maja. Za predstavitev delovanje rastlin je zato v Botaničnem vrtu potekal že 2. dan očarljivih rastlin. Obiskovalci so lahko s pomočjo izobraževalnih stojnic, razstav, kvizov in vodenih ogledov pobliže spoznali delovanje in pomen najrazličnejših vrst rastlin.

Pomen rastlin ni geografsko ali nacionalno omejen
Pod okriljem Evropske organizacije za raziskave rastlin EPSO (European Plant Science Organisation) je bil lani organiziran Prvi dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), na katerem je sodelovalo 580 inštitucij iz več kot 39 držav z vsega sveta. Med njimi tudi Slovenija, kjer je bilo organiziranih 27 dogodkov, udeležilo pa se jih je prek 800 obiskovalcev. Letos potekajo dogodki na temo rastlin v 50 državah. Namen tovrstne prireditve je širši javnosti, otrokom, šolarjem, dijakom, študentom, profesorjem in vsem drugim predstaviti pomen rastlinja za celotno življenje na Zemlji, predvsem pa ozavestiti izredno pomemben ekološki in zdrav odnos do rastlin, ki nas obkrožajo in do živali, ki so jim rastline hrana in bivališče. Kot smo se lahko prepričali na svoje oči, je bilo v tem pogledu še posebej veliko pozornosti namenjeno čebelam in pomenu opraševanja.

Kaj je ponujal letošnji 2. dan očarljivih rastlin?
Kljub dežjuje bilo v Botaničnemvrtu izjemno pestro in izobraževalno vzdušje. Zravenobiskovalcev, ki jih rastline v kakršne koli pogledu zanimajo, se je 2. dneva očarljivih rastlin udeležilo tudi več kot 550 osnovnošolcev in dijakov iz vse Slovenije. Rastline in njihove dele smo lahko raziskovali s pomočjo mikroskopa in drugih znanstvenih pripomočkov, raziskovalce in profesorje smo lahko vprašali, kar koli nas je v povezavi s sobnimi rastlinami, sadnim drevjem ali grmičevjem zanimalo, tudi o zeliščnih in preostalih divjih rastlin je bilo izrečenih veliko besed. Skratka, Dan očarljivih rastlin je ponujal odgovore na karšna koli vprašanja, ki so tako ali drugače povezana z rastlinami, njihovim ekosistemom in človeškim ter živalskim svetom, katerega del so.

Številne stojnice so ponujale praktične in strokovne prikaze vpogleda v najrazličnejše rastline in okoliščine, ki so z njimi povezane (delovanje fotosinteze, vodna bilanca rastline, barve okrasnih rastlin), kombinacije na okrasnem vrtu (rastline v načrtovanju vrtov, očarljivi les, očarljiva drevesa, rojstvo očarljivih rastlin, prijatelji očarljivih rastlin, plodovi očarljivih rastlin, zelena raznolikost, gensko spremenjene rastline za proizvodnjo koristnih snovi, ko bakterije napadejo očarljive rastline, očarljive rastline na klik, ekološko pridelana hrana po permakulturnih načelih). Mnogi obiskovalci se z veseljem reševali tudi kvize (Pilove skrivnostne rastline, ABC-kviz o rastlinah, kviz o naravi, botaniki, rastlinske neverjetnice). Organiziran pa je bil tudi Botanični dveurni sprehod s strokovnim vodenjem. Dan očarljivih rastlin je razkril tudi rezultate literarnega natečaja Dan v življenju pomladne rastline in likovnega natečaja Očarljive rastline. To je bil pa tudi dan odprtja fotografske razstave rastlin Marka Masterla Spoznaj sosede.

Za obisk Botaničnega vrta ni nikoli prepozno
Rastlinjak je odprt vsak dan, tudi v soboto, nedeljo in med prazniki od 9. do 12. ure ter od 15. do 18. ure. Zaprt je le ob ponedeljkih. V teh dneh ponujajo prodajo najrazličnejših sadik, lahko se udeležite vodenih ogledov, najmlajši se lahko pridružijo botaničnim uricam. Organiziranih je mnogo tematskih delavnic, knjižnica pod krošnjami in ostale družabno-izobraževalne vsebine za vso družino. Podroben spored je na voljo na njihovi spletni strani.