Ena izmed zabav v New Yorku. Foto: EPA
Ena izmed zabav v New Yorku. Foto: EPA

Na današnjo nedeljo so Britanci povabljeni, naj se slavju ob kronanju pridružijo z druženji in skupnimi kosili. Kralj in kraljica, Karel III. in Camilla, se nista udeležila javnih dogodkov, so pa znova bili na delu drugi člani kraljeve družine, princ Edward, princesa Anne in princesi Eugenie in Beatrice, ki so se udeležili dogodkov pod skupnim imenom Big Lunch. Zabave bodo potekale tudi v Kanadi, ZDA, na Novi Zelandiji in v Avstraliji.

Britanski parlament v barvah britanske zastave. Foto: Reuters
Britanski parlament v barvah britanske zastave. Foto: Reuters

Uličnih zabav naj bi bilo več kot 50.000. Eno izmed skupnih kosil je gostil tudi britanski premier Rishi Sunak; nanj je med drugim povabil ukrajinske begunce in mlade aktiviste. "Naj bo sonce ali dež, ta konec tedna se bo družilo na tisoče prijateljev in sosedov, da bodo skupaj spili čaj, razrezali torto in se poveselili," je zapisal Sunak.

V Avstraliji in na Novi Zelandiji so se novookronanemu kralju poklonili z 21 salvami, ki so jih izstrelili v prestolnicah obeh držav.

Pri Windsorju na koncertu 20.000 ljudi

Zvečer se bo v bližini windsorskega gradu odvil velik koncert Coronation Concert, ki ga bo v živo prenašal britanski BBC in bo postregel tudi s plesnimi in drugimi nastopi. Med nastopajočimi bodo Katy Perry, Lionel Richie, Take That, Andrea Bocelli, Tom Jones pa tudi raznovrstni zbori iz celotne države. Videti bo mogoče tudi igralca Toma Cruisa in igralko Joan Collins. Na dogodku, za katerega je BBC razdelil na tisoče brezplačnih vstopnic, pričakujejo okrog 20.000 gostov. Koncerta se bosta udeležila tudi Karel III. in Camilla.

To je bilo prvo kronanje na Otoku po letu 1953. Foto: Reuters
To je bilo prvo kronanje na Otoku po letu 1953. Foto: Reuters

Udeležbo na dogodku pa je zavrnilo več znanih imen, tudi Elton John, Ed Sheeran, Adele, Harry Stiles, Kylie Minogue in Spice Girls.

V okviru podaljšanega konca tedna ob kronanju novega monarha bo za Britance tudi ponedeljek dela prost dan. Kraljeva družina je ljudi pozvala, naj ta dan posvetijo zlasti dobrodelnemu udejstvovanju v svojih skupnostih.

Prvo kronanje po letu 1953

Karla III., ki je prestol zasedel že takoj ob smrti matere Elizabete II. septembra lani, so v Westminstrski opatiji v soboto pred okrog 2200 gosti še uradno okronali. Obred je bil zakoreninjen v skoraj 1000 letih zgodovine, obenem pa prilagojen sodobnemu Združenemu kraljestvu. Bilo je tudi nekoliko skromnejše kot zadnjega leta 1953, ko je bila okronana Elizabeta II., tako pri številu gostov in udeležencev kot dolžine sprevoda. Kljub slabemu vremenu ga je spremljalo na tisoče ljudi.

Utrinke z zabav v New Yorku, Singapurju in Ottawi ter še nekaj prizorov s kronanja v Londonu si oglejte v galeriji.