Karel III. in Camilla sta devet mesecev po smrti Elizabete II. postala kralj in kraljica. Foto: Reuters
Karel III. in Camilla sta devet mesecev po smrti Elizabete II. postala kralj in kraljica. Foto: Reuters

Kralj in kraljica sta se dopoldne iz Buckinghamske palače s kraljevo kočijo odpravila proti Westminstrski opatiji. Sprevod je ob dvokilometrski poti spremljala večtisočglava množica, ki je na dogodek čakala od jutra.

74-letni kralj Karel III. je v Westminstrski opatiji nadškofu Justinu Welbyju prisegel, da bo med svojo vladavino podpiral britansko zakonodajo in Anglikansko cerkev, saj bo postal tudi njen vodja.

Sledilo je pred očmi javnosti skrito maziljenje kralja z oljem iz Jeruzalema, narejeno po skrivnem receptu, ki vsebuje vrtnice, jasmin in cimet. Na zahtevo Karla IIII. v njegovem olju ni bilo živalskih sestavin, torej tudi ambre iz črevesja kita glavača.

Pozdrav z balkona Buckinghamske palače. Foto: Reuters
Pozdrav z balkona Buckinghamske palače. Foto: Reuters

Karel III. si je nato nadel kraljevo štolo in sedel na poseben stol za kronanje kralja Edvarda iz leta 1300. To naj bi bil najstarejši kos pohištva v Združenem kraljestvu, ki še služi namenu. Na njem je bilo kronanih 26 monarhov.

Med kronanjem si je ob pomoči prestolonaslednika princa Williama nadel imperialni plašč. Prejel je meč, s katerim bo "skrbel za pravico", nato pa še kraljevo kroglo, žezlo moči in vladarsko žezlo.

Nadškof Welby je nazadnje kralju na glavo nadel več kot dva kilograma težko krono svetega Edvarda, narejeno leta 1661, v opatiji pa se je zaslišal vzklik: "Bog obvaruj kralja!"

Nato so v skromnejšem in krajšem obredu okronali še kraljico Camillo.

Dogajanje v Westminstrski opatiji je spremljalo približno 2300 visokih gostov, med njimi okoli sto državnih voditeljev, med katerimi je tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Kralj in kraljica sta kmalu po prihodu v palačo zbrano množico, ki je kljub dežju vztrajala na ulicah Londona, pozdravila z balkona. Pridružilo se jima je še več drugih članov kraljeve družine, zlasti tisti, ki opravljajo t. i. kraljeve dolžnosti, med drugim princ William s soprogo Kate in tremi otroki, ter Karlov najmlajši brat Edvard z družino. Tam je bilo tudi več Camillinih vnukov.

Med njimi pa ni bilo niti Karlovega brata princa Andrewa niti sina Harryja, ki je iz ZDA na kronanje prispel sam, brez soproge Meghan in otrok. Njun sin Archie danes praznuje četrti rojstni dan, zato naj bi se Harry takoj po kronanju vrnil k družini.

Po koncu obredja je sledil prelet vojaških letal. Foto: Reuters
Po koncu obredja je sledil prelet vojaških letal. Foto: Reuters

Čestitke iz tujine

Po končanem obredu kronanja so kralju čestitali številni tuji državniki. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kronanje označila za "dokaz trajne moči britanske monarhije ter simbol stabilnosti in kontinuitete".

Ameriški predsednik Joe Biden je poudaril pomen trajnega partnerstva med državama, ki je "vir moči za oba naroda". Dodal je, da je ponosen, da "prva dama Jill Biden ob tej zgodovinski priložnosti predstavlja ZDA".

Kitajski predsednik Ši Džinping je v čestitki pozval k okrepljenemu sodelovanju med državama in izvajanju dolgoročne strategije za mir.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je pohvalil predvsem prizadevanja kralja za varnost okolja. "Zame je zelo pomembno, da gre za nekoga, ki se zavzema za tesno sodelovanje med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo ter ima tudi svoj program za spodbujanje podnebne varnosti," je dejal Scholz.

Kralj in kraljica v kočiji. Foto: EPA
Kralj in kraljica v kočiji. Foto: EPA

Italijanska premierka Giorgia Meloni je spomnila, da so mozaik cosmati v Westminstrski opatiji, na katerega je bil postavljen kronski prestol, pred približno osmimi stoletji izdelali italijanski obrtniki, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Danes je še vedno tam, da osuplja svet in pripoveduje zgodbo o zgodovinskem in plodnem sodelovanju med Italijo in Združenim kraljestvom, za katero smo prepričani, da se bo s kraljem Karlom III. še okrepilo," je dodala Meloni.

Ukrajinski premier Denis Šmihal je kronanje označil za zgodovinski trenutek. Poudaril je, da sta s soprogo ukrajinskega predsednika Oleno Zelensko počaščena, da lahko v Londonu predstavljata "pogumno in nepremagljivo" ukrajinsko ljudstvo. Kralju je zaželel dolgo in modro vladanje.

Rishi Sunak: Kronanje kot ponosni izraz naše zgodovine

Britanski premier Rishi Sunak se je na Twitterju pohvalil, da nobena država ne bi mogla pripraviti tako osupljivega spektakla. "Vendar to ni le predstava. To je ponosni izraz naše zgodovine, kulture in tradicije," je nadaljeval in kronanje označil za "cenjen obred, s katerim se bo rodilo novo obdobje".

Protest nasprotnikov monarhije

Na trgu Trafalgar so se na protestu zbrali nasprotniki monarhije, združeni v skupino Republic. Policija je že zjutraj pridržala šest vodilnih članov skupine Republic, ki se zavzema za ukinitev monarhije, več protestnikov so aretirali tudi čez dan. Za varnost med kronanjem je sicer skrbelo okoli 11 tisoč pripadnikov varnostnih sil, poroča BBC.

Okronali britanskega kralja Karla III. In kraljico Camillo
Po poteh Karla Tretjega v Mojstrani
Okronali kralja Karla III. In kraljico Camillo