Vprašanje, ali bo članek dal misliti kakšnemu starejšemu paru, da začne razmišljati o selitvi v Slovenijo ... Foto: Pixabay
Vprašanje, ali bo članek dal misliti kakšnemu starejšemu paru, da začne razmišljati o selitvi v Slovenijo ... Foto: Pixabay

Spletna stran, ki objavlja turistične nasvete in primerja cene za najem avtomobilov, je v poštev vzela različne dejavnike, kot so življenjski stroški, kakovost življenja, možnost pridobitve vizuma oziroma dovoljenja za prebivanje, cene v restavracijah in dostopnost najema stanovanj. Poleg tega so upoštevali tudi vremenske razmere, zdravstveno oskrbo, gostoljubnost, znanje angleškega jezika in pestrost ponudbe različnih dejavnosti.

Poudarili so, da so najbolje uvrstili tiste države, ki so se po vseh teh dejavnikih odrezale dobro, slabše pa so uvrstili tiste, ki so po nekaterih merilih blestele, pri drugih pa šepale.

Upokojenci lahko v Sloveniji uživajo v vrsti dejavnosti, so zapisali Britanci. Foto: EPA
Upokojenci lahko v Sloveniji uživajo v vrsti dejavnosti, so zapisali Britanci. Foto: EPA

Dostopne cene, prijetno podnebje, znanje angleščine

In, kako presenetljivo, izmed vseh držav na svetu (britanskim?) upokojencem svetujejo, da po izpolnitvi upokojitvene starosti spakirajo kovčke in začnejo novo življenje ... v Sloveniji. Kako utemeljujejo svojo odločitev? "Zgodovinsko gledano, je bila Slovenija vedno nekoliko spregledana v primerjavi z Italijo, Hrvaško ali Avstrijo, a v zadnjih letih se je ta država s pravljično naravo počasi usidrala v našo zavest. Zdaj je postala najboljša država na svetu za pokoj in ni težko videti, zakaj je tako. Zaradi neskončnih gozdov, alpskih vasic in slikovite prestolnice imajo upokojenci na voljo veliko dejavnosti, s katerimi si krajšajo čas. Izseljenci uživajo tudi v razmeroma nizkih življenjskih stroških in visoki kakovosti življenja. Preprosto je tudi dobiti vizum ali dovoljenje za začasno prebivališče. Poleg tega tako rekoč vsi govorijo angleško, temperature pa so prijetne – poletja so sončna, zime pa mile. Spakirajte svoje kovčke!"

Sloveniji na seznamu sledijo Portugalska, Estonija, Španija, Paragvaj, Češka in Madžarska. Naša druga soseda Hrvaška je uvrščena na osmo mesto. Ljudi v jeseni življenja na Hrvaško vabijo izjemne plaže, bogata zgodovina in kultura, veliko sončnih dni in odlične restavracije, so zapisali pri spletni strani. Deseterico zaokrožujeta Mehika in Urugvaj.