Foto: EPA
Foto: EPA

"Napadi psov ostajajo veliko tveganje za poštarje po vsej Veliki Britaniji in obsega tega vprašanja ne gre podcenjevati," je dejal Dave Joyce iz sindikata delavcev. Nekateri med njimi so dobili dolgotrajne poškodbe ali postali trajno nesposobni za delo, so sporočili iz podjetja.

Tako kot že v preteklih letih se je večina napadov psov zgodila pri vhodnih vratih. Tretjina napadov se je zgodila na vrtu, dovozu ali dvorišču, nekaj manj pa na ulici ali na cesti. Slaba petina poškodb je bila dobljenih ob napadih skozi pisemske reže na vratih.

Napadi imajo lahko za žrtve hude posledice. Julie Mundy, ki je delala kot poštarka 19 let, je po napadu psa leta 2019 preživela pet dni v bolnišnici, bila tri mesece na bolniškem dopustu in dobila posttravmatski sindrom. Povedala je, da je lastnik skušal zadržati psa, a je ta ušel in skočil nanjo, zaradi česar se je spotaknila in padla na tla ter si zlomila kolk, povrhu vsega pa jo je pes ugriznil v roko.

Pri kraljevi pošti sicer ugotavljajo, da se število napadov psov na poštarje zmanjšuje že drugo leto zapored, čeprav le za malenkost v primerjavi z obdobjem pred tem. Zaradi pandemije covida-19 se je število napadov psov v poslovnem letu 2020–2021 zmanjšalo za skoraj tretjino, kar gre pripisati povečanju dostave pošiljk brez osebnega stika.