Jackie Kennedy je bila tista, ki je opazila Jermana, ko je delal še kot hišnik v Beli hiši. Takratna prva dama ZDA mu je uredila višje delovno mesto in vse od takrat naprej je delal kot butler.

"Jackie je bila ključna, da je napredoval," je za Fox 5 povedala Jermanova vnukinja Jamila Garrett.

Pol stoletja pozneje se je Jermanu poklonila druga prva dama, ko je Michelle Obama fotografijo z njim uvrstila v svojo knjigo spominov Becoming. Obamova je ob Jermanovi smrti v izjavi za javnost sporočila, da je njena družina srečna, da ga je lahko spoznala.

"S svojo prijaznostjo in skrbnostjo je Wilson Jerman iz Bele hiše pomagal ustvarjati dom za več desetletij prvih družin, vključno z našo," je dejala.

Jerman z zakoncema Obama. Foto: Reuters
Jerman z zakoncema Obama. Foto: Reuters

"Njegovo služenje drugim, njegova pripravljenost storiti vse za državo, ki jo je ljubil, in za tiste, katerih življenj se je dotaknil, je dediščina, vredna njegovega velikodušnega duha."

Obamov predhodnik George W Bush in njegova soproga Laura sta v izjavi dejala, da je bil Jerman "krasen mož". "Bil je prva oseba, ki sva jo videla zjutraj, ko sva zapustila rezidenco, in zadnja oseba, ki sva jo videla vsak večer, ko sva se vrnila," sta zapisala Busha v izjavi.

Jermanu se je poklonila tudi nekdanja prva dama Hillary Clinton, ki je na Twitterju zapisala, da sta z Billom močno užaloščena nad njegovo smrtjo.

Od Eisenhowerja do Obame

Jermanova kariera v Beli hiši se je začela leta 1957 v času administracije Dwighta Eisenhowerja, preden je pritegnil pozornost Kennedyjevih, ki so bivali v Beli hiši od leta 1961 do JFK-jevega atentata leta 1963.

Njegova zadnja zadolžitev je bilo mesto vodje strežbe v Obamovi Beli hiši, preden se je leta 2012 v starosti 83 let upokojil, Obama pa ga je počastil z vrsto plaket z vsakim izmed predsednikov, ki jim je služil.

Kot poroča CNN, je Jerman pomembna osebnost tudi za tiste, ki preučujejo zgodovino Afroameričanov in njihovo vlogo v političnem življenju.

Eden redkih položajev, ki je na voljo temnopoltim

Kot ostali temnopolti Američani njegove generacije, je Jerman izkazoval vse dostojanstvo, ko je služil na enem redkih položajev, ki so mu bili v tistem času na voljo, pravi Koritha Mitchell z univerze v Ohiu, avtorica knjige Od suženjskih koč do Bele hiše.

Kot je povedala, je moralo biti Jermanu vsekakor v zadovoljstvo, da je sklenil svojo kariero v Beli hiši na način, kot jo je.

"Delal je za Obamo, dostojanstvenega predsednika, ki je bil hkrati Afroameričan. To je zagotovo moral občutiti kot zmago," je dejala.