Slavljenec Slavko Avsenik je bil pred 12 leti s sklepom občinskega sveta imenovan za častnega občana občine Radovljica. Foto: RTV SLO/Stane Sršen
Slavljenec Slavko Avsenik je bil pred 12 leti s sklepom občinskega sveta imenovan za častnega občana občine Radovljica. Foto: RTV SLO/Stane Sršen

Častitljivi jubilej, 80-letnico slovenske legende narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika, so pretekli teden s slavnostno sejo občinskega sveta zaznamovali tudi v Radovljici. Župan Janko S. Stušek je ob tej priložnosti Avseniku izročil zlatnik, ki ga je Banka Slovenija izdala ob 250-letnici rojstva dramatika Antona Tomaža Linharta.

Slavko Avsenik je bil pred 12 leti s sklepom občinskega sveta imenovan za častnega občana občine Radovljica, in sicer za izjemne uspehe na področju narodno-zabavne glasbe, s katerimi je prispeval k ugledu občine v širši skupnosti.

Tudi vnuk Sašo že razteguje meh
Na področju glasbenega ustvarjanja je še dejaven in, kot je dejal na slavnostni seji, že snuje skladbo za svojo 90-letnico. Njegovo pot harmonikarja pa že nadaljuje vnuk Sašo, sicer sin Grege Avsenika.

Preberite še MMC-jev intervju s Slavkom Avsenikom:
Če nas lahko kdo ujame, je to moj vnuk!

Ob slavnostni seji sta avtorja Slavko Avsenik in Slavko Avsenik ml. z županom podpisala dogovor, da se njuna skladba "Viharnik vrh gora" lahko uporablja kot svečana skladba na pomembnih slovesnih dogodkih, ki jih organizira ali pri njih sodeluje občina.

Na Avsenikovi domačiji v Begunjah danes uspešno ohranjajo in raznovrstno predstavljajo bogato dediščino Slavkove mednarodne kariere ter dosežkov, in sicer z založbo, muzejem, Galerijo Avsenik Hohner, glasbeno šolo in gostilno Pri Jožovcu s prireditvami.