Foto: Reuters
Foto: Reuters

Danes so murskosoboške gostilne obiskali Heroji v pižamah, ki od leta 2017 opozarjajo na nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola.

Danes dopoldne so lepili plakate in delili nalepke, predvsem pa nagovarjali mlade goste murskosoboških gostinskih lokalov, naj vinjeni vendarle ne sedajo za volan. "Če smo pa že kdaj pod vplivom alkohola, da si priskrbimo varen prevoz. To je v bistvu cilj te akcije, da je čim manj nesreč s smrtnim izidom," je povedal Astrit Jashari iz Zavoda vozim.

Podprli so jih tudi nogometaši domače Mure. "To podpiramo kot klub in kot športniki. Ne pijemo, kadar vozimo, tega se strogo držimo," je povedal Marin Karamarko, nogometaš Mure.

Eden izmed herojev v pižami je tudi Nino Batagelj. Pomaga s svojo izkušnjo, ko je zaradi nepremišljenosti skočil v reko in končal na invalidskem vozičku. Mladim svetuje, da če že spijejo kozarec preveč, pokličejo starše. "Al pa kogar koli drugega, ki se je pripravljen sredi noči, pa čeprav v pižami, zbuditi, vstati, iti po tebe in ne samo tebi, mogoče še komu drugemu rešiti življenje."

Ker gre vendarle za humano akcijo, so se vanjo tokrat vključile tudi gostilne, kjer se zbirajo navijači pomurskega prvoligaša. "Odlično sodelujemo, odzovejo se na vse naše akcije. Tako bomo tudi letos s Heroji v pižamah vključili več kot 40 oštarij, kjer bomo ozaveščali mlade," je povedal Iztok Frajman, generalni sekretar Mure.

In kaj vendarle na to pravijo mladi? No, vsaj večina? "Meni se zdi akcija super."

Samo da bo na slovenskih cestah manj prometnih nesreč in žalostnih pripovedi, ki jih spremljajo.

Če smo preživeli zaprte gostilne, preživimo še odprte