Smrt priljubljenega leva iz Afrike je sprožila ogorčenje po vsem svetu. Foto: Reuters
Smrt priljubljenega leva iz Afrike je sprožila ogorčenje po vsem svetu. Foto: Reuters
Lovske trofeje
Lovske trofeje iz Afrike na krovu ameriških letalskih družb niso več dobrodošle. Foto: Reuters

Delta, ki je ameriška letalska družba z največ poleti v Afriko, od koder so navdušeni ameriški lovci vozili trofeje levov, leopardov, slonov, nosorogov, bizonov in še česa, je še letos spomladi trdno vztrajala, da bo tovrstne pošiljke prevažala še naprej, dokler bodo zakonite.

Takrat so se za prepoved med drugim odločile Lufthansa, Emirates in South African Airways, ameriške letalske družbe pa ne, poroča Guardian.

Po aferi z ustreljenim levom - pokončal ga je ameriški zobozdravnik iz Minnesote - pa se je povečal javni pritisk nanje, naj prekinejo tovrstne polete, za kar je bilo zbranih več kot 250.000 podpisov, ki so nazadnje dosegli svoje.

Palmer okrivil svoje vodnike
Podpisi se zbirajo tudi za aretacijo Walterja Palmerja, ki se je po incidentu nemudoma vrnil v ZDA, pa tudi za izgon zobozdravnika v Zimbabve, ki zahteva njegovo izročitev, a se to najverjetneje ne bo zgodilo.

Palmer je po razkritju, kdo je bil žrtev njegovega lova, takoj sporočil, da je v Zimbabveju najel profesionalne lovske vodnike in se zanašal na to, da bodo priskrbeli vse ustrezne dokumente, in da ni vedel, da so ga napeljali, da ubije slavno in zaščiteno žival. Za lov naj bi plačal 50.000 dolarjev, in šele ko je leva ubil, je izvedel za podrobnosti.

Priljubljeni Cecil
13 let star Cecil, prepoznaven po svoji črni grivi, je bil med obiskovalci izjemno priljubljena znamenitost narodnega parka Hwange. V okviru lova so ga na začetku meseca zvabili zunaj meja rezervata, Palmer pa naj bi ga najprej ustrelil z lokom in puščico, kar pa leva ni pokončalo.

Dan in pol pozneje je ranjenega Cecila le izsledil in ga pokončal s puško. Kot je sporočila tamkajšnja okoljevarstvena organizacija Zimbabwe Conservation Task Force, so Cecila našli odrtega in obglavljenega, umiral pa naj bi kar 40 ur, če gre verjeti nekaterim ocenam.

Zimbabvejca, poklicni lovec Theo Bronkhorst in tamkajšnji lastnik zemljišča Honest Ndlovu, bosta morala zaradi dejanja odgovarjati pred sodiščem, grozi pa jima tudi do 15 let zaporne kazni, medtem ko bi Palmerju lahko grozila obtožnica zaradi divjega lova.