Cecil je bil maskota parka Hwange, gledat pa so ga hodili turisti z vsega sveta. Foto: Reuters
Cecil je bil maskota parka Hwange, gledat pa so ga hodili turisti z vsega sveta. Foto: Reuters
Palmerjeva strast do lova je dobro dokumentirana. Foto: Facebook
Plišaste igračke pred Palmerjevo zaprto ordinacijo v znak protesta proti lovu na ogrožene živali. Foto: Reuters

Lev je bil prijazen in nenevaren, tako da 55-letni zobozdravnik iz predmestja Minneapolisa ni imel težkega dela.

Walter Palmer je po razkritju takoj sporočil, da je v Zimbabveju najel profesionalne lovske vodnike in se zanašal, da bodo priskrbeli vse ustrezne dokumente, in da ni vedel, da so ga napeljali, da ubije slavno in zaščiteno žival. Za lov naj bi plačal 50.000 dolarjev, in šele ko je leva ubil, je izvedel za podrobnosti. Nato se je hitro vrnil v ZDA. "Znova globoko obžalujem, da je bila rezultat dejavnosti, ki jo obožujem ter jo prakticiram odgovorno in zakonito, smrt tega leva," je sporočil v izjavi za javnost.

Palmer je navdušen lovec, ki je moral leta 2008 ob pogojni enoletni zaporni kazni plačati 3.000 dolarjev kazni, ker je v Wisconsinu ustrelil črnega medveda zunaj za lov določenega območja, nato pa skušal prikazati, da je bil ubit znotraj tega območja. Album lovskega društva Trophy Hunt America iz leta 2008 prikazuje Palmerja, kako pozira ob vrsti pokončanih živali, vključno z bizonom in levom. Spet na drugih fotografijah Palmer sedi ob ubitem nosorogu v Južni Afriki in ob leopardu v Zimbabveju.

Priljubljeni Cecil
13 let star Cecil, prepoznaven po svoji črni grivi, je bil med obiskovalci izjemno priljubljena atrakcija nacionalnega parka Hwange. V okviru lova so ga na začetku meseca zvabili zunaj meja rezervata, Palmer pa naj bi ga najprej ustrelil z lokom in puščico, kar pa leva ni pokončalo.

Dan in pol pozneje je ranjenega Cecila le izsledil in ga pokončal s puško. Kot je sporočila tamkajšnja okoljevarstvena organizacija Zimbabwe Conservation Task Force, so Cecila našli odrtega in obglavljenega, umiral pa naj bi kar 40 ur, če gre verjeti nekaterim ocenam.

Dvojica Zimbabvejcev, poklicni lovec Theo Bronkhorst in tamkajšnji lastnik zemljišča Honest Ndlovu, bosta morala zaradi dejanja odgovarjati pred sodiščem, grozi pa jima tudi do 15 let zaporne kazni, medtem ko bi Palmerju lahko grozila obtožnica zaradi divjega lova.

Pravica za Cecila
Novica ne razburja samo v Zimbabveju, ampak je razburkala tudi svetovni splet, peticijo Pravica za Cecila, ki zimbabvejsko vlado poziva, naj preneha izdajati lovska dovoljenja za ogrožene živali, pa je podpisalo že več kot 265.000 ljudi.

Na udaru (tudi ameriških komikov, tokrat v bolj nastrojeni kot komični vlogi) se je znašel tudi Palmer, ki je moral zaradi plazu sovražnih komentarjev, od groženj s puljenjem zob brez anestezije do lova nanj, zapreti tako spletno stran svoje zobozdravstvene ordinacije kot tudi njeno stran na Facebooku. Sama ordinacija dr. Palmerja je bila v torek zaprta, paciente pa je pričakalo obvestilo, naj se obrnejo na Palmerjevega predstavnika za stike z javnostjo.
Številni mediji ob tem izpostavljajo ironijo, kako je lovec nenadoma postal plen, kar precej zgovorno potrjuje tudi ostra izjava organizacije za zaščito živali Peta, ki je sporočila, da bi moral biti Palmer izročen, obtožen in celo obešen.