Četverčki v UKC Ljubljana lepo napredujejo

V UKC-ju Ljubljana so se 14. januarja razveselili pravega čudeža – četverčkov. To se po besedah Kliničnega centra zgodi na 500.000 rojstev ali manj. "V tem primeru gre za spontano zanositev, najverjetneje je šlo za oploditev ene jajčne celice, ki se je seveda potem delila na različne načine. V našem primeru so si trije plodovi delili eno posteljico, zadnji izmed četverčkov pa je imel svoj del posteljice," je za Dobro jutro povedala porodničarka in vodja porodnega bloka v porodnišnici Ljubljana Mirjam Druškovič in poudarila, da je taka nosečnost zelo tvegana.

Sorodna novica V ljubljanski porodnišnici so se rodili četverčki Matej, Luka, Marko in Jovan

Že pri dvoplodni, kjer si dva plodova delita eno posteljico, obstajajo različni zapleti, predvsem pa je lahko težava zelo zgodnji porod. "Tudi v našem primeru smo se zavedali, da bo gospa prezgodaj rodila, vendar smo se zelo trudili, da ne bi prišlo do zelo skrajno prezgodnjega poroda. V tem primeru bi bila možnost za preživetje novorojenčkov slabša," je pojasnila in dodala, da je eden izmed čudežev tudi to, da so nosečnost speljali do skoraj 31. tedna.

Obenem so fantki rojeni v današnjem času, kjer jim sodobna medicina omogoča čim boljše preživetje. Mamo četverčkov, ki prihaja iz Banjaluke in trenutno živi v Sloveniji, so v ljubljanski porodnišnici vodili od zgodnje nosečnosti. "Porod je bil spontan – načrtovali smo ga namreč pozneje, a so nas popadki malce prehiteli. Izvedli smo carski rez, novorojenčki pa so tehtali glede na predvideno težo, ki smo jo ugotovili že z ultrazvočno preiskavo," je še dejala Druškovič. Matej je bil ob rojstvu težek 1.450 gramov, Luka 1.030, Marko 1.420 in Jovan 1.280 gramov.

Glede na to, da so se rodili deset tednov prezgodaj, gre štirim fantkom, ki jih sicer doma čaka tudi starejši brat, zelo dobro. "Seveda potrebujejo še pomoč pri dihanju in prehrani ter toploto in varnost inkubatorja," je povedala neonatologinja Lilijana Kornhauser Cerar in dodala, da jim bodo podobne razmere, kot so v maternici, morali omogočiti še vsaj pet tednov.

"Ko bodo stari 35 tednov, se bodo sposobni sami hraniti, dihati in vzdrževati temperaturo. To je obdobje, ko bodo vse bolj potrebovali starše in vse manj nas," je še pristavila in dodala, da bodo čim prej poskušali omogočiti, da bodo lahko bivali z mamo, čeprav bo to zelo naporno.

V ljubljanski porodnišnici so se četverčki nazadnje rodili leta 2015.