Dečki Matej (1.450 g), Luka (1.030 g), Marko (1.420 g) in Jovan (1.280 g) so na svet prišli s carskim rezom v 31. tednu nosečnosti.

Kot so sporočili iz UKC-ja, se rojstvo četverčkov zgodi na 500.000 porodov ali manj, da gre za spontano zanositev, je še redkejše.

Nazadnje so se podobni četverčki v Ljubljani rodili leta 2015, je povedal predstojnik porodnišnice Gorazd Kavšek. "Možnost za rojstvo četverčkov je zelo majhna: približno eden na 500.000 porodov ali manj. To bi za Slovenijo pomenilo približno enkrat na 15 do 20 let," je še dodal predstojnik.

Starša, Milana in Nemanja, prihajata iz Banjaluke, družina, od prej imata petletnega sina Konstantina, pa živi v Celju.

Župan Banjaluke Draško Stanivukovič je napovedal, da bo vsak deček od mesta dobil po približno 500 evrov, poročajo tamkajšnji mediji.

Kot je pojasnil Kavšek, je seveda zahtevna že takšna nosečnost in spremljanje take nosečnosti, zaradi mnogih zapletov, ki se lahko zgodijo. "Celotna nosečnost je bila vodena pri nas, v Ljubljani. Sam porod (skoraj izključno gre pri takšnih nosečnostih za carski rez) pa je poleg večje tehnične zahtevnosti takega carskega reza zahteven predvsem zaradi logistike in oskrbe in ukrepanja pri nedonošenčkih (rodijo se vedno bolj ali manj prezgodaj in imajo lahko običajne težave, povezane z nedonošenostjo, ki zahtevajo ustrezno strokovno ukrepanje)."

Ob tem je dodal, da tak porod pomeni tudi obremenitev večjega število osebja porodnega bloka in Enote za intenzivno terapijo in nego nedonošenčkov. "K sreči je naš oddelek, eden največjih v regiji, zaenkrat sodobno opremljen in visoko usposobljen in kljub težavam našega zdravstvenega sistema še vedno na najvišjem svetovnem nivoju," je sklenil predstojnik.

V ljubljanski porodnišnici na svet privekali četverčki