Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dan števila pi po celem svetu pospremijo s številnimi dogodki, večinoma s tekmovanji v pomnjenju decimalk edinstvenega števila. Tudi Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani je ta dan zaznamovala s celodnevnim programom in tekmovanjem v recitiranju števila pi. Zmagovalec je postal Nejc Korošec, dijak Gimnazije Kranj, ki je pravilno povedal kar 1123 decimalk števila pi. Med najmlajšimi tekmovalci sta bila tokrat sedemletni Edvard in šestletna Frida Kaloh iz Maribora, ki se oba že od tretjega leta udeležujeta matematičnih tekmovanj po svetu.

Tekmovanje in prireditev je vodil igralec in televizijski voditelj Nik Škrlec, ki je nekdanji državni prvak v pomnjenju in rekorder v recitiranju števila pi. Poleg že tradicionalnega tekmovanja, ki ga vsako leto organizirata Študentska organizacija FMF in Študentski svet FMF-ja, je potekalo tudi tekmovanje v peki pit, obiskovalci pa so se pred tekmovanjem lahko udeležili kratkega znanstvenega predavanja o vesolju ter prikazov različnih fizikalnih poskusov, poroča STA.

Nik Škrlec je državni prvak v pomnjenju števila pi. Foto: SOJ RTV SLO
Nik Škrlec je državni prvak v pomnjenju števila pi. Foto: SOJ RTV SLO

Kot je povedala matematičarka Marjeta Knez z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko, je število pi "zagotovo ena najbolj znanih matematičnih konstant". Pravijo mu tudi Arhimedova konstanta, Ludolfovo število ali krožna konstanta, pojavlja pa se tako na področjih matematike, fizike kot tudi drugje. "Z njim se spoznamo že v osnovni šoli, ko govorimo o krogu. Število pi je namreč enako razmerju med obsegom kroga in njegovim premerom," je pojasnila. Predstavlja tudi iracionalno število, kar pomeni, da ga ni mogoče zapisati kot ulomek dveh celih števil. Ima neskončno decimalk, ki se nikoli ne začnejo ponavljati, zato je recitiranje tega števila svojevrstni izziv.

Matematika za vsakogar

Na dan znamenitega matematičnega števila od leta 2020 na pobudo Unesca praznujemo tudi mednarodni dan matematike, ki letos poteka pod geslom Matematika za vsakogar. Po mnenju fizika in predavatelja na FMF-ju Simona Čoparja, ki se je leta 2007 kot prvi tekmovalec preizkusil v recitiranju števila pi, je mednarodni dan matematike praznik, ko matematiki, fiziki in tudi vsi drugi lahko še bolj odprto izražajo navdušenje nad matematičnimi konjički. Mednarodni dan matematike je tudi dan, ki ozavešča o matematiki kot izredno uporabni vedi. Praznovanju mednarodnega dne matematike se tudi letos pridružuje Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije DMFA z izvedbo likovnega natečaja, še piše STA.

Terenska ekipa: Dan števila pi na FMF
Na dan matematike vse v znamenju števila pi