Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Čokoladni zajčki, piščančki, kokoške in jagenjčki ter seveda jajčka vseh velikosti in okusov. Kdor pa želi svoje najbližje presenetiti s skrbno izbranim darilom, ima v tržaški trgovini možnost, da ga previdno zaprejo v čokoladno lupino. In kaj podarjajo Tržačani?

"Veliko ur je, Trst ima tradicijo ur. Pa denar in za otroke kakšne posebne igrače," pravi David Danev iz konfeterije Danieli.

Za taka presenečenja je treba odšteti od 30 do 80 evrov, odvisno od velikosti lupine oziroma darila, ki se ga skrije vanjo. Posameznikovim željam prilagodijo tudi dekoracijo in okus čokolade.

"Mlečna je standardna, če nekdo ne ve jasno, kaj je določeni osebi všeč, izbere mlečno. Običajno je ta temna in tu v Trstu tudi pistacija, ker imamo veliko Sicilijancev in oni uživajo v pistaciji," opisuje sogovornik.

Čokoladni pirhi iz Trsta

Poleg dveh trgovin v Trstu ima družina Danev konfeterije tudi v Gorici, Tržiču in Kopru. Povpraševanje se od kraja do kraja nekoliko razlikuje, čez nekdanjo mejo pa so razlike očitne tudi pri prazničnih običajih: "Bil sem šokiran, ne toliko ob veliki noči, ampak ob božiču, ker je v Kopru skoraj tako, kot da ga ne bi bilo," ponazori.

Zaradi omejitev gibanja med občinami je strank manj kot običajno, a kljub temu ohranjajo vse zaposlene. V Trstu imajo trenutno odprto zgolj eno trgovino, previdnejši pa so bili letos tudi pri nakupu blaga, saj so bili lani zaradi popolnega zaprtja v spomladanskem času prisiljeni veliko dobrot zavreči.