Skozi evropska vratca so se pognali trije od štirih prašičkov. Foto: Reuters
Skozi evropska vratca so se pognali trije od štirih prašičkov. Foto: Reuters

Napeta tekma na 137 metrov dolgi progi z ovirami med ekipama Davida Hamerona in Boar-isa Johnsona (besedna igra - v angleščini boar pomeni merjasec), dveh vodilnih miniaturnih prašičev na kmetiji Pennywell Farm v Devonu, se je končala z zmago Hameronovega tabora, torej tistega, ki simbolizira obstanek v Evropski uniji, poroča Reuters.

Hameron je imel v svoji ekipi še Georgea Hogsborna, za Boar-isa pa je tekmoval še Iain Duncan Sniff, in na koncu so se vsi z izjemo Boar-isa pognali skozi "evropska" vratca. "Trije glasovi za obstanek in eden za izstop!" je komentator razglasil izide napete "politične" tekme.

Hudomušna izbira imen prašičkov
Pri izbiri imen prašičkov se je lastnik kmetije Chris Murray zgledoval po imenih najvidnejših britanskih politikov, vpletenih v referendumsko kampanjo - od premierja Davida Camerona, ki vodi kampanjo za obstanek v Uniji, in nekdanjega župana Londona Borisa Johnsona, ki velja za najglasnejšega zagovornika t. i. brexita, do finančnega ministra Georgea Osbourna in znanega evroskeptika Iaina Duncana Smitha. V tekmo bi se zagotovo vpletel še Nigel Forage (poimenovan po Niglu Farageu, vodji Ukipa, konservativne evroskeptične stranke), a si je tik pred dirko nategnil stegensko mišico.

Popestritev napete referendumske kampanje
To je bila sicer le ena v seriji vsakodnevnih dirk, v katerih Murrayjevi prašički napovedujejo izide bližajočega se referenduma (ta bo 23. junija), a za zdaj je več zmag zbrala Hameronova ekipa, zato je Murray prepričan, da se bodo britanski volivci na koncu odločili za obstanek v Evropski uniji. Tekme bo kljub vsemu prirejal še naprej - vsak dan vse do odločilnega 23. junija. "Ta razprava o brexitu je postala tako glasna in napeta, da smo se odločili za malo popestritve - in od tu zamisel o prašičjih dirkah," je za Reuters pojasnil Murray.

Murray je sicer lahko upravičeno prepričan, da so njegovi prašički dobri javnomnenjski analitiki - že lani so namreč pravilno napovedali izid splošnih volitev in zmago Davida Camerona.