Johnson je na čelu kampanje za izstop Velike Britanije iz EU-ja. Foto: Reuters
Johnson je na čelu kampanje za izstop Velike Britanije iz EU-ja. Foto: Reuters

"Napoleon, Hitler in drugi posamezniki so to poskušali in končalo se je tragično," je v sobotnem pogovoru za britanski časopis Daily Telegraph dejal član konservativne stranke, ki se pred referendumom zavzema za izstop Velike Britanije iz EU-ja. "EU predstavlja poskus dosege tega z drugačnimi metodami," je dodal.

"Bistveno, kar manjka, je večna težava, da ni osnovne zvestobe evropski ideji," je izpostavil Johnson. "Ni ene oblasti, ki bi jo vsi spoštovali ali razumeli. To pa povzroča veliko demokratično praznino," je še povedal pred referendumom, ki bo 23. junija.

"Umazana igra"
Nekdanja ministrica Yvette Cooper iz laburistične stranke, ki sodeluje v kampanji za obstanek v EU-ju, je Johnsona obtožila "umazane igre".

"Bolj ko bo krilil okoli s tovrstnimi histeričnimi trditvami, bolj bo izpostavljal svoje sramotno pomanjkanje razsodnosti," je povedala Cooperjeva. "Ne bi smel poskušati igrati političnih iger z najtemnejšim in najgrozljivejšim poglavjem evropske zgodovine," je dodala.

Spor je zadnji v tekmovanju, ki ga številni vidijo kot boj za prevzem vodenja vladajoče konservativne stranke. Če bodo volivci prihodnji mesec izbrali izstop iz EU-ja, bo moral morda premier David Cameron odstopiti. Tabora za in proti brexitu, ki sta v soboto okrepila kampanji, sta sicer glede na javnomnenjske ankete popolnoma izenačena.