Posebno dovoljenje. Foto: AP
Posebno dovoljenje. Foto: AP

"Drago okrožje Los Angelesa, želela bi vašo odobritev, da lahko imam samoroga na svojem dvorišču, če ga najdem," je pred mesecem dni v kratkem pismu losangeleškemu organu za nadzor nad živalmi zaprosila deklica po imenu Madeline, ki se očitno zaveda, da lahko birokracija uniči sanje.

Odgovor je bil na njeno veselje pritrdilen. Kot dokaz veljavnosti potrdila je Marcia Mayeda, direktorica okrožnega oddelka za skrb in nadzor živali, deklici poslala rožnato kovinsko ploščico v obliki srca z napisom trajna licenca za samoroga. Dovoljenje je bilo pripeto na belo in mehko plišasto igračo mitološkega bitja z rožnatimi ušesi, vijoličastimi kopiti in srebrnim rogom.

Mayeda je pohvalila njen "občutek za odgovorno lastništvo hišnih ljubljenčkov s tem, da že vnaprej poišče dovoljenje", in premišljeno upoštevanje "zahteve, da se živalim zagotovi ljubeč dom". Na svojih družbenih omrežjih so objavili fotografije korespondence in licence, poroča AP.

Prvo tovrstno dovoljenje je seveda pospremil tudi seznam zahtev in odgovornosti, ki čakajo mlado Američanko, če samorog prikopitlja v njeno življenje. Tako bo morala poskrbeti, da bo mitološko bitje dovolj izpostavljeno sončni svetlobi, luninemu siju in mavrici, prav tako mora biti njegov rog vsaj enkrat na mesec zloščen z mehko krpo.

Pet pogojev za lastništvo samoroga vključuje tudi zahtevo, da so vse iskrice ali bleščice, posute po živali, nestrupene in biorazgradljive ter da se samoroga vsaj enkrat na teden hrani z lubenico.