Desmond Tutu je bil prvi južnoafriški temnopolti nadškof. Foto: Reuters
Desmond Tutu je bil prvi južnoafriški temnopolti nadškof. Foto: Reuters

Tutu, ki je umrl 26. decembra v starosti 90 let, se je z akvamacijo pridružil rastočemu gibanju privržencev "zelenih pogrebov", ki se osredotočajo na biorazgradljive materiale in naravno razgrajevanje.

Sorodna novica Umrl prvi temnopolti nadškof in borec proti apartheidu Desmond Tutu

Pri akvamaciji pokojnikovo telo potopijo v alkalijsko raztopino v kovinsko komoro in segrevajo, dokler se ne raztopi, ostanejo pa samo kosti, ki se jih nato speče, zmelje v prah in izroči svojcem.

"Moral bi končati pod zemljo, mar ne? Moral bi biti pokopan, ne pa takole," je dejal do akvamacije skeptičen 79-letni Stanley Mini.

Akvamacija je vse bolj priljubljena v določenih državah, kot so ZDA, a v Afriki, kjer je celoten obred pogreba tradicionalen, je bila Tutujeva izbira vsekakor nepričakovana.

V pogrebnem zavodu navdušeni nad eko Tutujem

"Ko sem slišal za to, sem si rekel, kako za vraga je nadškof sploh vedel za akvamacijo?" pravi Pieter van der Westhuizen, upravnik Avboba, enega največjih pogrebnih zavodov v Južni Afriki, ki so ga uporabili tudi Tutuji.

Sorodna novica Smrt in pogrebi v Sloveniji - tabu in dober posel hkrati

"Nismo vedeli, da je bil tako okoljsko ozaveščen. Zelo zadovoljen sem bil, ko sem to slišal," je povedal za Reuters.

Privrženci akvamacije pravijo, da je njena prednost, da z njo ni toplogrednih izpustov, ki jih ustvarja upepelitev, poleg tega pa porabi 90 odstotkov energije manj.

"Sam bi izbral vodo – pravzaprav sem zelo zadovoljen, da je izbral vodo namesto ognja," je povedal 22-letni Cameron Ruiters iz Cape Towna.

Po akvamaciji so Tutujeve posmrtne ostanke pokopali v leseni škatli pod tlemi katedrale sv. Jurija v Cape Townu.