Nizozemska popotnika sta pristala v Sydneyju v kanadski pokrajini Nova Škotska. Foto: Reuters
Nizozemska popotnika sta pristala v Sydneyju v kanadski pokrajini Nova Škotska. Foto: Reuters
Sydney
Pričakovala pa sta, da se jima bo ob pristanku odprl takšen pogled - na panoramo avstralske metropole Sydney. Foto: EPA

Joannes Rutten in njegov 15-letni vnuk Nick sta prek nizozemske potovalne agencije rezervirala letalski karti, nameravala sta obiskati sorodnike v Wollongongu in Tallongu blizu Sydneyja, poroča tamkajšnji časopis Illawarra Mercury.

17.000 km od želenega cilja
Odpotovala sta z amsterdamskega letališča Schiphol z letalsko družbo Air Canada in pri pristanku namesto sydneyjskega mosta Harbor in operne hiše zagledala obalo severne Kanade. Prispela sta v Sydney na otoku Cape Breton, več kot 17.000 km od želenega cilja.

Letalski prevoznik jima je priskrbel hotelsko sobo v "napačnem" Sydneyju, nekdanjem rudarskem mestu z visoko stopnjo brezposelnosti in okrog 26.000 prebivalci, nato pa so jima le uredili let v pravi Sydney, štirimilijonsko metropolo, znano po sončnih plažah.

Dedek popolnoma izčrpan
Ruttnova sestrična Yvonne Wallace je za omenjeni časopis povedala, da je bila to za 15-letnika prava dogodivščina, saj ni vajen potovanja, dedek Joannes pa je bil ob prihodu popolnoma izčrpan.

Uslužbenka letalske družbe Clare MacDougall je o njunem prihodu v kanadski Sydney povedala: "Ko so se odprla vrata, mi je stevardesa rekla: 'Ne boš verjela, ampak na letalu imamo potnika, ki sta mislila, da potujeta v avstralski Sydney," piše Cape Breton Post. Pri sebi sta imela le avstralske dolarje (in nič kanadskih).

Zmešnjave s Sydneyji
A zmešnjava s Sydneyji se ni zgodila prvič. V avgustu leta 2002 sta britanska turista Raeoul Sebastian in Emma Nunn iz Londona dopust namesto v Avstraliji preživela v Novi Škotski, lani pa je Monique Rozanes Torres Aguero iz Argentine priletela v napačni Sydney, a se odločila ostati v Kanadi, saj se je na letališču spoprijateljila z domačinko.