Bobi je bil za najstarejšega psa razglašen februarja lani. Po enem letu so mu naziv posthumno odvzeli. Foto: EPA
Bobi je bil za najstarejšega psa razglašen februarja lani. Po enem letu so mu naziv posthumno odvzeli. Foto: EPA

Februarja lani je Guinnessova knjiga rekordov Bobija razglasila za najstarejšega kadar koli živečega psa na svetu, saj naj bi imel skoraj 31 let. Bobi, alentejski planinski pes, ki je vse življenje preživel pri družini v osrednjem delu Portugalske, je nato oktobra lani poginil, uradno pa dočakal zavidljivo starost, 31 let in 165 dni.

A omenjena starost je izzvala nemalo začudenja pri veterinarski stroki. Kot so opozorili številni svetovni poznavalci psov, je tako visoka starost pri psih, ki niso ravno majhne pasme, neverjetna. Običajno namreč ovčarji živijo približno 12–14 let, manjše pasme pa tudi do 20.

Zaradi številnih pripomb na imenovanje Bobija za najstarejšega psa je Guinnessova knjiga nedavno znova preverila okoliščine njegovega življenja. Kot je pojasnil vodja oddelka za rekorde Mark McKinley, je bilo priznanje rekorda izdano na podlagi podatkov z mikročipa, ki ga je imel Bobi. A se je izkazalo, da so mu ta čip vstavili pred letom 2008, ko lastnik še ni bil dolžan nedvoumno dokazati starosti psa, kot to velja danes, ampak je bilo dovolj le, da je povedal, kdaj naj bi se pes skotil, informacijo pa so nato veterinarji "zapisali" na čip.

"Dodatni dokazi o starosti psa so vključevali izjave veterinarjev, a so se ti sklicevali na podatke z mikročipa," je razložil McKinley in dodal, da niso našli "nobenih dodatnih neizpodbitnih dokazov, ki bi potrjevali navedeni datum skotitve".

"Brez nedvoumnih dokazov pa ne moremo še naprej razglašati Bobija za rekorderja, če hočemo obdržati visoke standarde dokazovanja rekordov, ki smo si jih zastavili v preteklosti," je še dejal.

Bobijev lastnik, Leonel Costa, odvzema naziva za zdaj še ni komentiral. So mu pa po prejemu naziva med drugim očitali, da je iz fotografij, ki jih je predložil Guinnessovi knjigi rekordov in ki naj bi dokazovale, da je Bobi dejansko živel 31 let, jasno videti, da na vseh fotografijah ni isti pes.

Najstarejši kadar koli živeči pes na svetu tako ostaja avstralska psička Bluey, ki je poginila leta 1939 v starosti 29 let in pet mesecev. Psi pasme avstralski govedar po raziskavah dejansko živijo najdlje, v povprečju dve leti dlje od podobno velikih psov drugih pasem, a zaradi časovne oddaljenosti tudi trditev o Blueyjini starosti ne gre jemati za suho zlato.