Že leta 2017, ko je britanska glasbenica kosovskih korenin Dua Lipa izdala svoj debitantski album in zaslovela, se je 63 mladih mamic odločilo, da svojo hčerko poimenuje Dua, v dveh letih pa se je to število podvojilo – lani se je tako v Angliji in Walesu rodilo že 126 deklic s tem imenom, kažejo podatki britanskega statističnega urada.

V Sloveniji je bilo lani največ rojenih dečkov z imenom Luka in deklic z imenom Zala. Foto: AP
V Sloveniji je bilo lani največ rojenih dečkov z imenom Luka in deklic z imenom Zala. Foto: AP

Britanski statistiki ob tem opažajo tudi porast imen Kylo (po Kylu Renu iz Vojne zvezd) – leta 2015, ko se je lik prvič pojavil v franšizi, je bilo na Otoku rojenih 10 dečkov s tem imenom, lani pa že 67.

Kljub vsemu pa med Angleži in Valižani že leta ostajata najbolj priljubljeni imeni Olivia (na vrhu lestvice je od leta 2014, a zadnja leta število novorojenih Olivij upada) in Oliver (najbolj priljubljen od leta 2013). Na Škotskem je statistika malo drugačna, ob tem še poroča BBC – tam je namreč med dečki najpogostejše ime Jack.

Starejše mame za bolj tradicionalna imena, mlajše za modernejša

Pri tem pa so britanski statistiki zaznali zanimiv trend – starejše matere namreč za svoje otroke izbirajo bolj tradicionalna imena kot mlajše. "Ugotovili smo, da se mlajše matere pogosteje odločajo za modernejša imena, kot je na primer Harper, ki je postalo zelo priljubljeno ime, potem ko sta tako svojo hčerko leta 2011 poimenovala Beckhamova, in za krajša fantovska imena, kot je na primer Freddie. Nasprotno, pa starejše matere izbirajo bolj tradicionalna imena, kot sta Jack ali Charlotte," je tako BBC-ju pojasnil David Corps s statističnega urada.