Portal v New Yorku stoji poleg znamenite stavbe Flatiron. Foto: AP
Portal v New Yorku stoji poleg znamenite stavbe Flatiron. Foto: AP

Prenos, ki omogoča uporabnikom v obeh mestih, da se vidijo in komunicirajo med seboj, so prekinili 14. maja, manj kot teden dni po tem, ko so portal odprli. Na ugasnjenem zaslonu se je vrtelo zgolj sporočilo "Portal spi – kmalu se vrnemo".

Incidenti z veliko ogledi na družbenih omrežjih so vključevali razkazovanje golih zadnjic, obscenih zapisov in razgaljanje. Eden od uporabnikov v Dublinu je pred portalom zavrtel posnetek terorističnih napadov v New Yorku 11. septembra.

Iz dublinskega mestnega sveta so zdaj sporočili, da bo prenos v naslednjih dneh delal med 11. in 21. uro po dublinskem času oz. med 6.00 do 16.00 po newyorškem.

Kot so zapisali v izjavi za javnost, je portal v času svojega delovanja zaznal več 10.000 obiskov in zbral skoraj dve milijardi spletnih odzivov. "Velika večina ljudi, ki so portal obiskali, so izkusili občutke veselja in povezanosti, ki jih ta dela javne umetnosti skušajo vzbujati v ljudeh," so navedli.

Ob tem so javnost opomnili, da te skulpture niso mišljene, da jih otipavajo ali stopajo na njih.

"Sprejeli smo ukrepe za omejitev primerov, ko ljudje stopajo na portal in tiščijo svoje mobilne telefone ob lečo kamere. Ekipa portals.org zato uvaja rešitev, ki temelji na bližini. Od zdaj naprej, če bo posameznik stopil na portal in obstruiral kamero, se bo sprožila zameglitev prenosa za vse na obeh straneh Atlantika," so sporočili.

Portali v štirih mestih

V Dublinu so portal postavili nedaleč od osrednje mestne vpadnice O'Connell Street, v New Yorku pa je tamkajšnji portal na trgu Flatiron Public Plaza ob Peti aveniji.

Tovrstni portali sicer trenutno stojijo tudi v Vilni v Litvi in Lublinu na Poljskem. Litovski umetnik in ustanovitelj projekta "The Portal" Benediktas Gylys napoveduje v prihodnosti postavitev portalov še v drugih mestih po vsem svetu.