Dubrovnik je na nogah zaradi snemanja erotičnih prizorov v eni izmed cerkva. Foto: MMC RTV SLO
Dubrovnik je na nogah zaradi snemanja erotičnih prizorov v eni izmed cerkva. Foto: MMC RTV SLO

Berlinska akademija za film in televizijo (DFFB) je v preteklih dneh dokumentarni film The Colour Nude snemala na več lokacijah v Dubrovniku, vključno s cerkvijo svetega Ignacija, v kateri je dubrovniški fotograf Stijepo Brbora fotografiral srbsko novinarko in pisateljico Vesno Knežević Ćosić. Ta je pozirala brez obleke in v izzivalnih položajih, so poročali hrvaški mediji.

Dubrovniška policija je danes potrdila, da so ovadili fotografa in njegov model zaradi kaljenja javnega reda in miru. Kot so zapisali na spletni strani dubrovniško-neretvanske policijske uprave, je fotografiranje gole ženske v verskem objektu vznemirilo večji del hrvaških državljanov zaradi žalitve njihovih verskih občutkov. Hrvaški zakon o prekrških določa kazen od 25 do 100 evrov za tiste, ki jih sodišče razglasi za krive zaradi žalitve ali omalovaževanja moralnih občutkov državljanov.

Snemanje je razburilo tudi vodilne v dubrovniški lokalni in regionalni samoupravi. Ocenili so, da gre za neprimerno dejanje.

Strožji nadzor v cerkvah
Iz dubrovniške škofije so sporočili, da bodo zahtevali prepoved objave spornih fotografij iz cerkve, od medijev pa bodo zahtevali, naj fotografije odstranijo in naj jih ne objavljajo več. Dubrovniški škof Mate Uzinić je povedal, da v prihodnje nobena cerkev v njegovi škofiji ne bo odprta brez nadzora. Predsednik dubrovniško-neretvanske županije Nikola Dobroslavić je navedel, da je "vsaka svoboda, tudi umetniška, omejena s svobodo in pravicami drugih". Poudaril je, da je fotografiranje golih žensk v cerkvi bogokletje in da avtorji filma niso upoštevali čustev katoličanov.

Dubrovniški župan Mato Franković je prav tako obsodil fotografiranje gole ženske v cerkvi in potrdil, da bo mestna uprava kmalu predstavila predlog pravilnika o snemanjih na javnih prostorih, ker so že prej ugotovili, da obstajajo težave.

Nenamerna napaka, sporoča akademija
Medtem so se iz berlinske akademije opravičili cerkvi in vsem meščanom Dubrovnika za nevšečnosti, ki jih je povzročila njihova snemalna ekipa. Kot so poudarili, so študentje DFFB-ja kot mladi filmski ustvarjalci storili nenamerno napako. Pravijo, da je snemanje načrtovala protagonistka filma in da na sedežu akademije niso bili seznanjeni s podrobnostmi snemanja ter posameznimi lokacijami.

Brbora, ki se ukvarja z erotično fotografijo, je dejal, da so imeli ustrezna dovoljenja in da je bil v filmu zgolj statist. Kot je povedal za novičarski portal dubrovnik.net, gre za umetnost, ki ima nalogo obravnavati družbene dogodke, kar je mogoče predstavljati na različne načine. Povedal je, da je bilo podobno snemanje tudi v pravoslavni cerkvi v Dubrovniku. Knežević Ćosićeva je pojasnila, da so nameravali predstaviti prostitutko Lauro iz komedije Dundo Maroje znanega dubrovniškega pisatelja Marina Držića kot svobodno, sodobno žensko.