Elon Musk je noro bogat. Foto: Reuters
Elon Musk je noro bogat. Foto: Reuters

50-letni Musk je po zadnjih podatkih že kar za 100 milijard dolarjev bogatejši od drugega najbogatejšega Zemljana, lastnika spletne trgovine Amazon in vesoljskega podjetja Blue Origin, Jeffa Bezosa.

Musk je na seznam svojih funkcij nedavno dodal še eno, saj je postal član uprave Twitterja. V primerjavi z njim so vsi preostali milijarderji pravi palčki. CNN tako kot primer navaja legendarnega ameriškega vlagatelja Warrena Buffetta, ki je bil vrsto let pri vrhu seznamov najbogatejših ljudi. A premoženje danes 91-letnega Američana je zdaj vredno "le" okoli 125 milijard dolarjev.

Še ena primerjava – Musk je tudi mnogo premožnejši kot dva najvidnejša nekdanja izvršna direktorja računalniškega velikana Microsoft skupaj. Bill Gates ima namreč pod palcem 136 milijard dolarjev, Steve Ballmer pa 100 milijard. Soustanovitelja podjetja Google, Larry Page in Sergey Brin, sta vsak vredna okoli 115 milijard dolarjev.

Bogatejši, kot so BDP-ji srednje velikih držav

Ameriški mediji so se še malo poigrali s primerjavami, kako nepredstavljivo bogat je Musk. Če bi želel, bi lahko kupil vseh 32 ekip v ligi ameriškega nogometa NFL, ki so skupaj vredne več kot 112 milijard dolarjev – pa še bi mu ostali skoraj dve tretjini premoženja. Muskovo bogastvo znaša tudi le 35 milijard manj, kot je bruto družbeni proizvod njegove rodne Južne Afrike, ima pa več denarja, kot znašajo BDP-ji na primer Kolumbije, Finske, Čila, Pakistana in seveda tudi Slovenije. Slovenski BDP za leto 2020 je namreč znašal okoli 52 milijard dolarjev.

Nekateri zgodovinarji so sicer opozorili, da ni mogoče z gotovostjo reči, da je Musk tudi najbogatejši človek, ki je kadar koli živel. Omenjajo na primer industrialce iz 19. in 20. stoletja, kot sta bila John D. Rockefeller in Andrew Carnegie pa tudi nekatere vladarje. Šele če bi upoštevali inflacijo in imeli natančne podatke o premoženju, bi se lahko pokazalo, kako premožni so bili oni.