Sodelujoči v projektu so poskušali povezati naravo in človeka. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Sodelujoči v projektu so poskušali povezati naravo in človeka. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Te dni se končuje eden največjih mednarodnih infrastrukturnih projektov na področju trajnostnega turizma in rekreacije v Evropi, v katerega so vključeni tudi slovenski partnerji. Gre za projekt Kolesarska pot Evropska Amazonka, ki pokriva največje rečno biosferno območje v Evropi, ki zajema reko Donavo in njene pritoke. Območje projekta, ki se razteza na območju petih držav, je septembra kot prvo takšno območje na svetu zaščitil tudi Unesco.

Partnerji projekta pravijo, da projekt lahko predstavlja enoten model za trajnostni gospodarski razvoj regije in hkratno ohranjanje naravne dediščine. Povezal je različne ustanove in organizacije, od turističnih in ponudnikov storitev do občin, regij in nevladnih organizacij ter zavarovanih območij, da bi ustvaril nove priložnosti za regijo in lokalne skupnosti.

Nina Lebar z Občine Velika Polana, ki je eden projektnih partnerjev, je ob koncu projekta povedala, da turizem in turisti ne poznajo meja, ampak iščejo pristno doživetje in izkušnjo. "Gre za projekt, kjer se ne oziramo na meje, ampak povezujemo naravno in kulturno dediščino, ljudi, običaje in lokalno kulinariko skozi izbrane pakete turističnih doživetij in jih ponujamo turistom."

V Sloveniji je projekt povezal podravske in pomurske kolesarske poti. Foto: Uroš Rozman
V Sloveniji je projekt povezal podravske in pomurske kolesarske poti. Foto: Uroš Rozman

Arno Mohl s Svetovnega sklada za naravo (WWF) pa je poudaril, da je treba območje ob Muri, Dravi in Donavi bolje varovati in ga ohraniti za prihodnje rodove brez negativnih vplivov, kot so elektrarne in regulacije strug, ob tem pa mora postati razvojna priložnost za gospodarstvo in domačine.

Kolesarska pot je razdeljena na 27 etap in poteka od Cmureka v Avstriji do Mohača na Madžarskem oziroma po južni etapi do Sombora v Srbiji, v Sloveniji pa obsega okoli 200 kilometrov v 13 občinah ob Muri, kjer je mogoče doživeti naravo v vsej njeni polnosti.
Vse tri reke so na tem območju večinoma prosto tekoče, kar je v Evropi že redkost. Celotno petdržavno Unescovo biosferno območje Mura–Drava–Donava obsega milijon hektarjev izjemnih naravnih in kulturnih krajin ter je območje biotske raznovrstnosti in redkih naravnih habitatov – poplavnih gozdov, gramoznic in prodišč ter mokrišč.