Goran Bregović je ob pomoči svojega orkestra nastopil tudi med trubači v Guči. Foto: EPA
Goran Bregović je ob pomoči svojega orkestra nastopil tudi med trubači v Guči. Foto: EPA
Marija Šerifović
Marija Šerifović je po zmagi razburila evropsko in del srbske javnosti, ker je javno podprla radikalca Tomislava Nikolića. Foto: EPA

Na finalnem večeru Evrosonga bosta kot gosta nastopila lanska zmagovalka Marija Šerifović in svetovno znani Goran Bregović.

Šerifovićeva bo 24. maja finalno prireditev z naslovom Sotočje odprla s pesmijo Molitva, ki bo imela spremenjen aranžma, pevko pa bo na odru spremljalo 21 plesalk. "To bo performans, ki ustreza odprtju finala in tekmovanja, kakršno je Pesem Evrovizije," je dejala iz kreativne skupine režiserja Borisa Miljkovića. Bregoviću bo na odru pri izvedbi treh skladb družbo delal njegov Orkester za poroke in pogrebe.

Umetniški program tekmovanja bo temeljil na ideji sotočja Beograda in Evrope, saj tudi Beograd leži na sotočju dveh rek.

Mesto, Reke in Sotočje
Prireditev bo razdeljena na tri dele: prvi večer, 20. maja, bo pod skupnim imenom Mesto predstavljena srbska prestolnica in njeni prebivalci, pripravili bodo duhovite izvedbe preteklih zmagovalnih pesmi, le v drugačnih aranžmajih.

Drugi polfinale bo nosil naslov Reke, predstavljena bo raznolikost srbske pokrajine in ljudi. Program Srbija za začetnike bo ob tem Evropo seznanil s čustvi srbskega ljudstva, izvedli bodo tudi odlomek iz baleta "Ko to tamo peva".

Tošeja bodo spregledali
Srbski organizatorji so zanikali, da bo letošnji Evrosong v znamenju tragično preminulega makedonskega poppevca Tošeja Proeskega.

Obnovitvena dela v beograjski Areni, kjer bo potekalo tekmovanje, bodo končana do 10. maja, od 11. maja naprej pa bodo v Beograd že začele prihajati tuje delegacije.

A. P.