Italijani niso vajeni za espresso plačevati kaj več od enega evra. Foto: AP
Italijani niso vajeni za espresso plačevati kaj več od enega evra. Foto: AP

Moški se je pritožil, da cena ni bila prikazana na meniju za pultom.

In točno ta napaka se je izkazala za usodno za bar Ditta Artigianale v središču Firenc, ki je sicer znan po svoji kavi in je zmagal na vrsti tekmovanj na področju priprave kave.

Francesco Sanapo, lastnik Ditte Artigianale, je na družbenih omrežjih udrihal čez globo in branil svojo kavo, ki da prihaja z majhne plantaže v Mehiki in jo njegovi baristi "pripravljajo nadvse skrbno".

Cena samo v digitalni obliki

Njegov argument je, da je bila cena kave navedena na digitalnem meniju.

"Oglobili so me, ker se je nekdo užalil, da je moral plačati dva evra za brezkofeinsko kavo, ki zajema postopek z ekstrakcijo vode. Si lahko predstavljate?" je dejal Sanapo v videu, pri čemer je v rokah držal pismo policije.

"Celo danes se lahko nekdo tako vznejevolji, da mobilizirajo policijo, ki okrivi nas, in to zaradi zastarelega zakona. Ta zakon je treba spremeniti, ker bi sicer lahko zlahka oglobili 99,9 odstotka barov in restavracij."

Dražje surovine, dražja kava

V Italiji je povprečna cena espressa en evro, čeprav je več kot 70 odstotkov barov letos zaradi težav v dobavni verigi in slabe letine cene zvišalo.

Potrošniške skupine opozarjajo, da bi se lahko povprečna cena espressa letos dvignila na 1,5 evra.

Sanapo je dejal, da je Ditta Artigianale, ki se oglašuje kot "prva italijanska kavarna, posvečena kakovostni kavi", veljala za "revolucionarno", ko je že ob odprtju lokala leta 2013 računala 1,5 evra za espresso.

"Bili so negativni in pozitivni odzivi, a do zdaj nisem bil še nikoli oglobljen," je povedal. "Nihče ne bi smel biti več šokiran nad ceno dva evra za espresso."

Kavarni je stopila v bran tudi italijanska zveza za mala podjetja Confartigianato. "To je nekaj, nad čimer sem globoko ogorčen," je povedal predsednik zveze Alessandro Vittorio Sorani. "Veliko dela je pri proizvodnji kakovostnega izdelka. Kakovost se izplača in od nje imajo koristi vsi."