Da bodo vsi vedeli tudi čez nekaj let ... Foto: Reuters
Da bodo vsi vedeli tudi čez nekaj let ... Foto: Reuters

V nedeljo so Barack, Michelle, Malia in Sasha Obama ter seveda njihov štirinožni prijatelj Bo prispeli na prve poletne počitnice, odkar so se januarja preselili v Belo hišo. Drobcen otoček za prestižno elito v Massachusettsu je zato zaživel povsem drugačno življenje. Domačini so nad dopustovanjem prvega temnopoltega predsednika ZDA v njihovih "logih" naravnost navdušeni, in to želijo pokazati na vsakem koraku.

Za svoj počitniški kraj je Martha's Vineyard, ki ga krasijo bele plaže, ovčje farme, majhna mesteca in še manjša romantična pristanišča, do Obame izbralo pet presednikov - Calvin Coolidge, Ulysses S. Grant, John F. Kennedy, Richard Nixon in Bill Clinton, a še nikoli ni bilo toliko govoric, kje, s kom in kako bo prva družina preživljala proste dneve, kot prav pri Obamovih.

Obama na tisoč in en način
Ulice in trgovine na otoku in še posebej v vasi Oak Bluffs, kjer ugledni gostje spijo, kar kipijo od spominkov, ki kričijo: Obamovi so tu. "V Ameriki je težko videti belca, ki bi kupil kratko majico, na kateri bi bil temnopolti obraz, zdaj pa se množično dogaja prav to," je dejal lastnik ene izmed trgovin. Restavracije ponujajo različico margarite, ki so jo poimenovali obamarita, v kavarnah je na voljo Obamov kolaček, ki je polnjen z ananasom in kokosom, lutke z oblačili pa so nenadoma dobile imena - Barack in Michelle, seveda.

Za prebivalce Martha's Vineyarda tudi po tem, ko bodo Obamovi pospravili kovčke in odleteli nazaj v Washington, ne bo miru. Med njimi namreč že krožijo govorice, da naj bi se v kratkem prav na tem otočku poročila Chelsea Clinton.