Damon je Obamo po intervjuju povabil na obisk svoje šole. Obama pa mu je dejal, da se veseli obiska, saj na podlagi intervjuja sklepa, da gre za zelo dobro šolo. Foto: EPA
Damon je Obamo po intervjuju povabil na obisk svoje šole. Obama pa mu je dejal, da se veseli obiska, saj na podlagi intervjuja sklepa, da gre za zelo dobro šolo. Foto: EPA
Damon Weaver
Mladenič je zvezda šolske televizije Canal Point Elementary School. Foto: EPA

Mladenič se je za pogovor dobro pripravil. Skoraj štirideset let starejšega predsednika je pozdravil v obleki in se z njim rokoval, kot da ne bi bil prvi mož države. "Kako ste gospod? Lepo, da sem vas spoznal. Ime? Jaz sem Barack," ga je nagovoril predsednik.

Mladi novinar ga je najprej vprašal o posebnem govoru, ki ga bo imel Obama pred začetkom novega šolskega leta. "8. septembra, ko se bodo mladi vrnili v šolske klopi, bom imel govor. V njem bom nagovoril mlade o pomembnosti izobraževanja in jim pojasnil, zakaj je pomembno, da ostanejo v šoli," je razložil Obama.

Damon je želel tudi izvedeti, kako se lahko izobraževanje izboljša ob zmanjševanju denarnih sredstev zanj. "Sam denar ne bo popravil vseh stvari. Moramo izboljšati vodenje šol," je bil diplomatski predsednik.

"Pomembno je, da otroci delajo domačo nalogo, da ne gledajo vsak dan televizije ali igrajo videoigric. Pogovori z učitelji so zelo pomembni, saj tako starši spoznajo, kako se lahko njihovi otroci izboljšajo," je Obama odgovoril na novinarjevo vprašanje, kako lahko starši pripomorejo k boljši otrokovi izobrazbi.

V intervjuju sta se dotaknila problematike šolskih malic in ustrahovanja predsednika. "Predlagam, da imamo vsak dan za malico ocvrt krompirček in mango," je med intervjujem dodal Damon. Obama je enajstletniku razložil, da mango raste le v toplih krajih in da je veliko šol na severu države, kjer ne bi uspevali.

"Opazil sem, da ko ljudje govorijo o vas, uporabljajo veliko grdih besed. Kako se spopadate s tem?" je bil neposreden Damon in Obama mu je odgovoril, da si prizadeva po svojih najboljših močeh.

Damonova beseda je nanesla tudi na košarko: "Vsi vemo, da znate igrati košarko. Bilo bi 'kul', če bi imeli predsednika, ki zna zabijati koše. A znate zabijati?" Predsednik mu je pojasnil, da ni več v rosnih letih in da so pri petdesetih kolena prva, ki odpovejo.

Sanje so postale resničnost
"Hvala, ker ste uresničili moje sanje, gospod predsednik," se je po koncu intervjuja zahvalil Damon, ki ima za sabo že precej zavidljivo novinarsko kilometrino. Med drugim je že intervjuval nekdanjega zunanjega ministra ZDA Colina Powlla in podpredsednika ZDA Josepha Bidna.

Posnetek pogovora, ki ni podnaslovljen, si lahko pogledate v spodnjem videu. Njegovo vsebino smo povzeli v novici.