Nemo se je že predstavil javnosti. Foto: Reuters
Nemo se je že predstavil javnosti. Foto: Reuters

Macron je z ženo Brigitte pretekli konec tedna posvojil črnega mešanca med labradorcem in bruseljskim grifonom, ki sta ga poimenovala Nemo. Prvi pes Francije je dobil ime po kapitanu Nemu iz znanstvenofantastičnega romana Julesa Verna Dvajset tisoč milj pod morjem.

Nema, starega med enim in dvema letoma, je francoski prvi par posvojil v zavetišču za zapuščene živali, danes pa so ga novinarji že ujeli v objektiv, medtem ko je v rdeči ovratnici pod budnim očesom sprehajalcev v črnih plaščih skakljal po Elizejski palači.

Vsak francoski predsednik po drugi svetovni vojni je imel psa, ki lahko dirja po širnih vrtovih predsedniške palače. Večina jih je imela labradorce, vojni junak Charles de Gaulle pa je kot darilo od britanske kraljice Elizabete prejel valižanskega ovčarja.

Nemo bo kot prvi pes Francije nasledil Philaeja, labradorca, ki je dobil ime po plovilu za pristajanje na kometih Evropske vesoljske agencije. Nekdanji predsednik Francois Hollande ga je kot mladička dobil v dar od francoskih vojnih veteranov iz Montreala.