Muja je dočakal zavidljivo starost. Foto: Reuters
Muja je dočakal zavidljivo starost. Foto: Reuters
Muja
Čeprav krokodili in aligatorji sodijo v isti red (Crocodylia), pa je med njimi precej razlik. Aligatorji večinoma živijo le v sladki vodi v ZDA in na Kitajskem in imajo krajšo in širšo glavo v obliki črke U. Glava krokodilov je oblikovana v črko V, imajo daljši rep, njihov življenjski prostor pa je bolj razširjen. Foto: Reuters

Muja je ameriški aligator in ponos živalskega vrta v srbski prestolnici. V Srbijo je prišel pred izbruhom druge svetovne vojne in v svoji ogradi preživel dve bombardiranji - nemško leta 1941 in zavezniško leta 1944, ko se je izgubila tudi vsa uradna dokumentacija o njem, tako da njegova natančna starost ni znana.

Srbi se sklicujejo na zapis iz nekega časopisa iz leta 1937, ki je poročal o njegovem prihodu, kar je dovolj, da velja za neuradnega rekorderja, saj naj bi bil najstarejši v ujetništvu živeči aligator na svetu.

Včasih hlastne mimo plena
Ves čas je preživel v isti ogradi v živalskem vrtu, kamor ga dan za dnem hodijo gledat Beograjčani in obiskovalci od drugje. Njegovi oskrbniki pravijo, da se za svoja leta dobro drži. Ni več prav živahen, saj se premika bolj malo, ima pa še vedno odličen apetit. Najbolj mu gredo v slast podgane in prepelice, pravijo oskrbniki, ki pa dodajajo, da se tudi pri prehranjevanju včasih kažejo njegova leta. Ko mu v vodo vržejo hrano, jo včasih zgreši in hlastne mimo nje.

Njegova največja zdravstvena težava do zdaj je bila gangrena (odmiranje tkiva z gnitjem), zaradi katere so mu morali leta 2012 amputirati kremplje na sprednji desni nogi. "Muja je dobro razpoložen. Je zdrav, dobro je in je za svojo starost v dobri formi, zato upamo, da bo ostal z nami še vrsto let," je dejal direktor beograjskega živalskega vrta Srboljub Aleksić.