Izmenjava olimpijskih značk v Riu de Janeiru. Foto: Reuters
Izmenjava olimpijskih značk v Riu de Janeiru. Foto: Reuters

Prostovoljce, novinarje, pa tudi same olimpijce so opazili v vrsti pri ostarelih možeh, ki imajo zajetno zbirko značk.

Množice se zgrinjajo okrog njih in na prvi pogled je zadeva videti kot nekakšen boljši trg. A značke niso na prodaj. Omenjeni obiskovalci iger so v Rio de Janeiro prišli na menjavo in po nove, letošnje izdaje zgolj olimpijskih značk.

"Je valuta iger," je povedal eden izmed strastnih zbirateljev olimpijskih značk v Riu: "So bolj pomembne kot denar." Dodal je, da olimpijske značke odpirajo številna vrata: "Z značko vstopite tudi tja, kamor vas niti z 20 dolarji ne bi spustili."

Zbiranje značk poslanstvo
Tudi lokacije so si izkušeni zbiralci izbrali načrtno. Ena takšnih je na vhodu v medijski center, kamor se zgrinjajo novinarji z vsega sveta, marsikdo pa je opremljen z dragoceno priponko.

"Izberite si katero koli," je odvrnil Geir Silseth, ko je prejel slovensko značko. Zadeva je zanj popolnoma preprosta. Menjava 1:1, nekaj dragocenejših značk pa seveda sploh ni videti, te se menjajo s poznavalci za druge redke in dragocene primerke.

Za zdaj že upokojenega Silsetha je zbiranje značk poslanstvo. V Riu bo zato vse do dneva po zaprtju. "Nazadnje sem bil v Sočiju, naslednje igre v Južni Koreji so že načrtovane," še pravi Norvežan, ki se je z zbiranjem začel ukvarjati leta 1994 v Lillehammerju, od koder je doma.

"Ne vem, zakaj, a od takrat naprej je to strast," še pravi severnjak, ki je v teh letih zbral okrog 15.000 značk, prav vse pa so vezane na igre.