"Tvegano bi bilo, če bi na otok še naprej prihajalo po 200 obiskovalcev." Foto: EPA

Šintoistično svetišče Munatkata Taiša, ki ima otok v lasti, se je zaradi ohranjanja otoka odločilo prepovedati prihod obiskovalcem, zato bodo od prihodnjega leta naprej otok lahko obiskovali zgolj menihi.

Na otok ženske sicer sploh ne smejo, moški pa se morajo pred vstopom v svetišče vedno goli okopati v morju. Omejeno število ljudi je lahko doslej otok, ki leži severozahodno od otoka Kjušu, obiskalo le enkrat letno v sklopu festivala, ki je trajal dve uri, ves čas pa so se morali držati strogih pravil. Letos so obisk omogočili 200 moškim.

Vendar pa se je zdaj svetišče odločilo, da bodo otok pred uničevanjem lahko zaščitili zgolj, če obiskovalce omejijo zgolj na redovnike. "Zdaj ko je otok na Unescovem seznamu, mora biti močno zaščiten," je povedal tiskovni predstavnik šintoističnega svetišča.

"Tvegano bi bilo, če bi nanj še naprej prihajalo po 200 obiskovalcev," je še dodal in poudaril, da otok varujejo šintoistični menihi. Za namen raziskovanja in varovanja otoka pa bodo dostop nanj še vedno omogočali raziskovalcem.

Majhen košček kopnega sicer že več stoletij naseljujejo menihi, ki molijo k boginji otoka. Že od pradavnine otok, ki leži v Japonskem morju, predstavlja pomembno izhodišče za japonsko trgovino s tujino. Je namreč na poti, ki japonsko otočje povezuje s Korejskim polotokom in Kitajsko.