Karneval so danes odprli s simbolično predajo ključa mesta kralju Momu. Župan Eduardo Paes je na slovesnosti ob predaji ključa poudaril, da je to prvi karneval v olimpijskem mestu. Foto: Reuters
Karneval so danes odprli s simbolično predajo ključa mesta kralju Momu. Župan Eduardo Paes je na slovesnosti ob predaji ključa poudaril, da je to prvi karneval v olimpijskem mestu. Foto: Reuters
Priprave na karneval
V mestu se končujejo še zadnje malenkosti in priprave za sprevod mask na karnevalu v Riu de Janeiru. Foto: EPA

Udeleženci karnevala morajo namreč letos prvič spoštovati nova pravila, politiko ničelne tolerance do neredov in kriminala. Mestne oblasti so namreč že pred letom dni ta zakon uvedle zaradi prihajajočega gostovanja olimpijskih iger leta 2016. Največja varnostna težava v večmilijonskem mestu sicer še vedno ostaja nasilje, predvsem v favelah, kjer je veliko preprodajalcev mamil.

Karneval so danes odprli s simbolično predajo mestnega ključa kralju Momu. Župan Eduardo Paes je na slovesnosti ob predaji ključa poudaril, da je to prvi karneval v olimpijskem mestu. Obljubil je, da bo varen, in vse pozval, naj se izogibajo nasilju in naj se pri spolnih odnosih zaščitijo. Povedal pa je tudi, da bo do pepelnične srede za vse težave v mestu sicer odgovoren 24-letni kralj.

Nič več lulanja v jarke in prostitutk
V skladu z novimi pravili tisti, ki bodo na množičnih uličnih zabavah popili preveč piva, ne bodo smeli več uporabljati obcestnih jarkov namesto stranišč. Policija je zaradi tega prekrška že danes prijela sto ljudi. Plaže niso več podobne pisanim bazarjem, kjer si lahko od uličnih prodajalcev pod šotori vsak trenutek dobil prigrizek, pijačo ali senčnik. Po novem morajo imeti vsi prodajalci enake šotore, vsak pa lahko posodi le sto ležalnikov in 300 senčnikov. Nogomet, šport številka ena v Braziliji, lahko na plaži igrajo samo po 17. uri.

Zaprli so tudi najbolj zloglasen diskoklub na priljubljeni plaži Copacabana, v katerem naj bi bile strankam na voljo prostitutke. Na kraju, kjer je stal klub, bodo postavili muzej, ki bo posvečen brazilski glasbi, filmu in fotografiji.

Osrednji dogodek - tekmovanje v sambi
Karneval bo trajal do torka, za varnost skrbi okoli 10.000 policistov, v teh dneh pa v Riu pričakujejo svetovne zvezde, kot so Madonna, Beyonce, Alicia Keys in Paris Hilton. Najbolj znan del karnevala je tekmovanje plesnih šol sambe, ki bo potekalo v nedeljo zvečer in v ponedeljek na slavnem Sambodromu, kjer se bodo plesne šole potegovale za prestižni naslov najboljše šole tega priljubljenega brazilskega plesa. Tekmovalo bo 465 različnih šol, pričakujejo pa okoli milijon obiskovalcev.