Priljubljena franšiza videoiger in risank Pokemon je od minulega tedna dalje prvič na voljo tudi kot igra za pametne mobilnike. Aplikacija Pokemon Go je v trenutku postala izjemna uspešnica. Foto: MMC RTV SLO
Priljubljena franšiza videoiger in risank Pokemon je od minulega tedna dalje prvič na voljo tudi kot igra za pametne mobilnike. Aplikacija Pokemon Go je v trenutku postala izjemna uspešnica. Foto: MMC RTV SLO
Pokemonaši so se zbrali ob sidru v parku Zvezda, kjer so bile vabe na t.i. Pokestopih. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
false
Igra, ki združuje elemente dve desetletji stare franšize in nadgrajene resničnosti, igralcem omogoča, da s popotovanjem po resničnih lokacijah iščejo in lovijo digitalne like iz priljubljene serije. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Prihod v ljubljanski park Zvezda je dal jasno vedeti, da so ga zasedli stari in novopečeni ljubitelji pokemonov, saj je odzvanjala uvodna špica iz priljubljene serije Pokemon, obenem pa so vsi zavzeto gledali v svoje pametne telefone in se osredotočali na lov.

Nekateri so si aplikacijo naložili danes, nekateri pred dnevi, vsi skupaj pa pravijo, da jih je igra čisto zasvojila. "Gre za zanimiv koncept," pove ena izmed pokemonašic, ki Pokemona spremlja že od malih nog, tako da je vesela, da je izšla mobilna igra.

In kaj je skrivnost Pokemona Go, zakaj je ves svet ponorel za njo, v čem je drugačna od vseh drugih: "To je prva aplikacija, ki deluje na čisto drugačen način kot vse preostale aplikacije, in sicer igrice za telefone so do zdaj nekako blokirale uporabnika pred zunanjim svetom, sam si igral igrico, gledal v telefon in hodil po svetu, in to je bilo to," obrazloži Nejc Pišlar, lastnik Pokemon Go aplikacije na Facebooku, prek katere so organizirali srečanje pokemonašev v Ljubljani. Nadaljeval je: "Pri Pokemonu pa je tako, da se se ljudje povezujejo med sabo, ustvarjajo svoje ekipe, s katerimi gredo zavzet kakšno telovadnico, hodijo po mestu, odkrivajo znamenitosti po mestu, za katere prej sploh niso vedeli in jih zdaj v aplikaciji najdejo, nekako se je aplikacija bolj osredotočila na povezovanje ljudi med sabo."

In povezano so udeleženci srečanja tudi lovili pokemone, si med sabo delili izkušnje, pomagali so tistim, ki igro šele spoznavajo ... "Vsak dan je večje navdušenje, gre za taktično igro, zavzemamo telovadnice, odkrivamo nove pokemone, aplikacija je iz dneva v dan zanimivejša," je povedal eden izmed udeležencev srečanja.

Park Zvezda so pokemonaši dobro napolnili, po Pišlarjevi oceni se je na dogodku zbralo okoli 500 ljudi: "Ampak ta se je šele začel, pričakujem, da jih bo še veliko več." Več bo tudi srečanj, kot je povedal Pišler, ta se bodo odvijala po vsej Sloveniji, kaj pa je namen srečanj: "Da se igralci spoznavajo, povezujejo med seboj, da skupaj lovijo pokemone."

Pišlar je pretekli konec tedna s prijatelji priredil pokemonski izlet, v soboto in pol nedelje so prehodili 35 km, medtem ko so lovili pokemone, tako da pravi, da igrica tudi spodbuja h gibanju, ne gre več za igrico, zaradi katere bi sedeli doma za računalnikom po pet, šest ur. "S to aplikacijo hodite naokoli, spoznavate celotno mesto, spoznavate nove ljudi, zares je nov način in vreden preizkušnje."

In še varnostno opozorilo. V ZDA so že izrazili skrb za varnost igralcev Pokemona, dogajajo se nesreče in motenje posesti, hrvaška gorska reševalna služba je opozorila, naj v hribih ob hrvaških jadranski obali ne lovijo pokemonov. Pri omenjeni mobilni igri je treba imeti ves čas "odprte oči". "To je težava, ko se ti pojavi kakšen redek pokemon, ki ga res hočeš imeti in ga iščeš po telefonu, nekako ne gledaš, kje hodiš, ko sam loviš, si toliko osredotočen na to, da malo pozabiš gledati okoli sebe in pozabiš, kaj se dogaja, na kar bi bilo treba res opozarjati ljudi."

Za konec je dodal, da misli, da če se bodo ustvarjalci igrice pravilno odločali z nadgradnjo iger, da bo ta igrica uspešna še zelo dolgo.