Prvi tovrstni pogovor med robotkom in astronavtom je potekal v prazničnem vzdušju. Foto: EPA
Prvi tovrstni pogovor med robotkom in astronavtom je potekal v prazničnem vzdušju. Foto: EPA

Spontan pogovor v japonščini so posneli že 6. decembra, posnetke pa so objavili šele danes.

Kirobo, slabih 35 centimetrov visok android z umetno inteligenco in s sposobnostjo odzivanja na ljudi, je astronavtu Koičiju Vakati povedal, da pričakuje obisk moža, ki za božič prinaša darila.

"Božiček bo prišel v vesolje," je Kirobo, ki je imel na glavi božično kapo, povedal Vakati, medtem ko sta lebdela na ISS-ju več sto kilometrov nad površjem Zemlje.

"Kaj si boš zaželel od Božička, Kirobo?" ga je vprašal japonski astronavt. "Želim si raketo," je odgovoril robot.

Kirobova misija
Kirobo, katerega ime je zloženka iz besed kibo (upanje) in robo, je z Zemlje odpotoval s tovorno raketo, na ISS pa je prispel 10. avgusta. Njegova misija v vesolju je precej nenavadna.

Medtem ko se roboti v vesolju uporabljajo za vzdrževalna in druga mehanična dela, je naloga malega robotka zgolj delanje družbe astronavtom - novembra so se mu pridružili Vakata, ruski kozmonavt Mihail Tjurin in astronavt ameriške vesoljske agencije Nasa Rick Mastracchio. Z njegovo misijo namreč želijo ugotoviti, kakšno čustveno podporo lahko nečloveški družabniki nudijo dalj časa izoliranim osebam.

Robotek je namreč sprogramiran za komunikacijo v japonskem jeziku in bo posnel vso komunikacijo s svojim astronavtskim tovarišem. Hkrati pa naj bi sodeloval v številnih poskusih, saj je prilagojen za gibanje v breztežnostnem prostoru.