Robotek Kirobo bo novi član posadke mednarodne vesoljske postaje ISS. Foto: Reuters
Robotek Kirobo bo novi član posadke mednarodne vesoljske postaje ISS. Foto: Reuters
Glavni razvijalec robotka Tomotaka Takahashi je njegovo delovanje testiral več kot devet mesecev. Foto: Reuters

34 cm velikega in približno kilogram težkega robotka, katerega ime je zloženka iz besed kibo (upanje) in robo, so v nedeljo poslali v vesolje iz japonskega vesoljskega centra Tanegašima skupaj s 5,5 tone opreme in drugih potrebščin. Kirobo, ki je na krovu brezpilotnega vesoljskega transporterja Konotori 4, naj bi ISS dosegel predvidoma v četrtek.

Kirobova misija v vesolju bo precej nenavadna. Medtem ko se roboti v vesolju uporabljajo za vzdrževalna in druga mehanična dela, bo naloga malega robotka zgolj delanje družbe japonskemu astronavtu Koičiju Vakati. Z njegovo misijo namreč želijo ugotoviti, kakšno čustveno podporo lahko nečloveški družabniki nudijo dalj časa izoliranim osebam.

Robotek je namreč sprogramiran za komunikacijo v japonskem jeziku in bo posnel vso komunikacijo s svojim astronavtskim tovarišem. Hkrati pa naj bi sodeloval v številnih poskusih, saj je prilagojen za gibanje v breztežnostnem prostoru.

Kirobo ima tudi robotskega dvojčka po imenu Mirata (prihodnost), s pomočjo katerega bodo skušali odpravljati morebitne napake pri delovanju Kiroba. Oba robota sta zmožna prepoznati človeški glas in govor, hkrati pa imata reprogramirane odzive in reakcije na vprašanja in sta tudi sposobna ustvarjati verbalne odzive, ki temeljijo na pretekli konverzaciji.

Robotka sta skupen projekt največje japonske oglaševalske družbe Dentsu in avtomobilskega velikana Toyote ter Tomotake Takahašija, izdelovalca robotov iz tokijske univerze. Takahaši je poudaril, da je bil največji izziv ustvariti robota, ki bi bil združljiv z delovanjem v vesolju.