Ko si vzame odmor od zahtevnega dela varnostne inženirke v jedrski elektrarni, prepeva šansone ali pa se odpravi na raziskovanje tujih dežel. Tako tokrat raziskuje Slovenijo. Foto: Dobro jutro, zajem zaslona
Ko si vzame odmor od zahtevnega dela varnostne inženirke v jedrski elektrarni, prepeva šansone ali pa se odpravi na raziskovanje tujih dežel. Tako tokrat raziskuje Slovenijo. Foto: Dobro jutro, zajem zaslona

"Veliko prijateljev je že bilo tukaj in so mi pripovedovali o čudoviti deželi s številnimi jezeri, gozdovi in prijaznimi ljudmi. Pot sem začela v Temnici, vasici v bližini morja, nato sem obiskala dolino Soče, prečkala Vršič, zdaj pa grem na Ptuj," je Francozinja povedala novinarki Katji Treer v oddaji Dobro jutro.

Prespala sem že pri Slovenki v Temnici, ki sem jo spoznala preko kolesarske spletne strani WarmShowers, spala sem tudi že v kampu in na nogometnem igrišču. Včeraj pa sem prespala kar v baru.

Emma Montillet

"Za psa je treba na poti dobro skrbeti, saj ne sme hoditi cele dneve. Treba je paziti, da ne prehodi več kot 10 km na dan," je povedala o svojem spremljevalcu, labradorcu Djangu, s katerim sta skupaj že eno leto. "Včasih tudi teče ob kolesu. Ko sva prečkala prelaz Vršič, je moral sam prehoditi vso pot do vrha, saj je bilo zelo strmo, in nisem mogla kolesariti z njim."

Čeprav večinoma kolesari sama, ji ni dolgčas, saj vedno najde dobro družbo. "Ljudje zelo lepo skrbijo zame. Ko vidijo žensko, ki potuje sama s psom, takoj pomislijo, da morda potrebuje pomoč. Pristopijo k meni in vprašajo, če sem dobro in če kaj potrebujem. Zelo so prijazni, zato rada potujem sama, saj spoznam veliko novih ljudi, pa tudi oni lažje pristopijo in se pogovarjajo z menoj."

Emma bo iz štajerskih koncev znova odkolesarila proti zahodu Slovenije. Kje se potepa in kaj vse je in še bo doživela, pa lahko spremljate na njeni Facebook strani. "Moja Facebook stran se imenuje Je vole à vélo, kar pomeni Letim s kolesom. Sicer to ni res, saj dejansko ne letim, a se počutim, kot bi letela, sem svobodna."

Za konec je Francozinja povedala: "Preprosto je biti srečen, ne potrebuješ veliko stvari, ne potrebuješ udobja vsak dan, tudi, če nimaš veliko, si lahko srečen."

Francozinja s kolesom in psom po Sloveniji