Sodniki Misije Evrovizije so bili Tina Marinšek, Jonas Žnidaršič, Darja Švajger in Aleš Vovk – Raay. Foto: Iztok Dimc
Sodniki Misije Evrovizije so bili Tina Marinšek, Jonas Žnidaršič, Darja Švajger in Aleš Vovk – Raay. Foto: Iztok Dimc
Eva Boto
Na koncu je zmagala Eva Boto s skladbo Verjamem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dvojčici Prusnik
Na Emo sta se uvrstili tudi dvojčici Prusnik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Flora Ema Lotrič
Gledalci so v peti oddaji največ glasov namenili Flori. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

RTV Slovenija je objavila izide telefonskega glasovanja in sodniških odločitev 13 oddaj Misije Evrovizije. V prav vseh oddajah so šteli tako glasovi gledalcev kot sodnikov.

16-letna Korošica je po svojem prvem nastopu navdušila tako gledalce kot sodnike, saj so ji oboji namenili največ glasov. Ker je osvojila prvo mesto pri obeh glasovanjih, so upoštevali televoting (1.306 glasov), sodniki pa so v drugi krog poslali Floro Emo Lotrič in Nastjo Gabor.

Dvojčici sta po svojem prvem nastopu na televotingu osvojili četrto mesto, prejeli sta 658 glasov, slavila pa je Nika Zorjan s 1.579 glasovi. S svojo pozitivno energijo pa jima je uspelo prepričati sodnike, ki so ju skupaj z Manuelo Brečko poslali v naslednji krog.

Vse izide glasovanj si lahko ogledate tukaj.

Kako so glasovali sodniki?
Sistem glasovanja v prvih šestih oddajah je bil sledeč. Skupni seštevek klicev telefonskega glasovanja je določil dva kandidata, skupni seštevek ocen sodnikov pa druga dva. Sodniki so v vsaki oddaji osem nastopajočih individualno razvrstili od prvega do osmega mesta. Kandidat na prvem mestu je prejel osem točk, kandidat na drugem mestu sedem točk, kandidat na tretjem mestu šest točk in tako naprej do kandidata na osmem mestu, ki je prejel eno točko.

"Če se je kandidat z najvišjim ali drugim najvišjim seštevkom ocen sodnikov uvrstil v naslednji krog tekmovanja tudi po skupnem seštevku klicev telefonskega glasovanja prek stacionarnih telefonov in klicev telefonskega glasovanja prek mobilnih telefonov, se v naslednji krog uvrsti kandidat, ki ima tretji najvišji seštevek ocen sodnikov, oziroma kandidat, ki ima četrti najvišji seštevek ocen sodnikov," je zapisano v pravilniku RTV Slovenije.

Akademija, 5. in 6. oddaja
Če sodniki v prvem krogu 2. dela tekmovanja Misije Evrovizije, t. i. Akademiji, ne bi glasovali, kot so, Eva Boto ne bi bila tista, ki bo zastopala Slovenijo na Evroviziji. Njihovi glasovi so tako dvojčicama kot Evi omogočili napredovanje v tretji del tekmovanja. Gledalci so namreč takrat največ glasov namenili Flori Emi Lotrič (1.963) in Gašperju Riflju (1.246).

V šesti oddaji oziroma v drugem krogu Akademije, pa sta prek televotinga največ glasov prejeli Zorjanova (1.443) in Nadja Irgolič (1.189). V nadaljevanje tekmovanja sta se po izboru sodnikov uvrstili tudi Manuela Brečko in Brina Vidic.

Osem najboljših
V sedmi oddaji Misija Evrovizija se jih je tako od začetnih 32 kandidatov znašlo le osem. Vsako naslednjo oddajo je izpadel po eden. Darja, Jonas, Tina in Raay so v naslednji krog poslali najprej šest, nato pet, štiri in v deseti oddaji tri kandidate, dva najslabše ocenjena pa sta v vsaki oddaji morala v dodatno glasovanje.

Gledalci so nato s telefonskim glasovanjem enega tekmovalca popeljali v naslednjo oddajo, drugega pa domov. Dvojčici Prusnik in Eva Boto so uspešno prepričevale sodnike iz kroga v krog, tako da jim ni bilo treba v dodatno glasovanje. Skupaj z Manuelo Brečko in Niko Zorjan so se uvrstile v 11. oddajo.

Boj za veliki finale
Niko (6.101 glas) in Evo (7.024 glasov) je v finalno oddajo Misija Evrovizija popeljalo telefonsko glasovanje. Manuela in dvojčici pa so ostale prepuščeni na milost in nemilost sodnikov. Eden izmed sodnikov je svoj glas namenil Manueli, trije pa dvojčicama.

Kdo gre na Emo?
Nika je v finalni oddaji zapela pesmi Listen in Ne partez pas sans moi, dvojčici Prusnik pesmi Samo malo in Wild Dances, Eva Boto pa je odpela Because Of You in Running Scared. Skupni seštevek klicev telefonskega glasovanja prek stacionarnih telefonov in glasovanja prek prenosnih telefonov je določil eno kandidatko, ki se je uvrstila na Emo 2012, drugo pa so določili sodniki.

Gledalce je najbolj navdušila Eva Boto, saj so ji namenili 17.045 glasov. Nika je prejela 16.896, dvojčici pa 6.628 glasov. Sodniki so vzporedno s televotingom tudi sami glasovali za kandidatke, ki so jih razvrstili od prvega do drugega mesta. Prvo mesto je pri tem kandidatki prineslo tri točke, drugo dve in tretje eno. Nika in Eva Prusnik ter Eva Boto so prejele po devet točk, Nika pa šest točk, kar je pomenilo, da je izpadla iz tekmovanja.

Ema 2012
Na Emi 2012 so v prvem krogu gledalci in sodniki najprej izbirali le pesem in ne pevke. Tokrat so bili složni, saj so oboji največ glasov namenili pesmima Konichiwa, ki sta jo zapeli dvojčici, in pesmi Verjamem, ki jo je zapela Eva. V drugem krogu pa so imeli besedo le gledalci. Z 28.385 glasovi, ki so jih namenili Evi Boto, so izbrali zmagovalko Eme in ji podarili vozovnico v Baku, kjer bo letošnji izbor za pesem Evrovizije.