Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cilj tega posebnega programa je širša uporaba obstoječih znanstvenih dognanj in omejitev širjenja napačnih informacij, je danes objavila družba.

Zdravstvene organizacije in politiki po vsem svetu opozarjajo, da bi lahko poplava informacij o novem koronavirusu otežila dostop do zanesljivih virov, je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Alexios Mantzarlis iz Google News Laba. In da bi imeli ljudje prave usmeritve glede virov, si morajo za to vsi deležniki znanstveniki, tehnološke platforme, novinarji, znane osebnosti in mnogi drugi prizadevati skupaj, je dodal.

"Zaradi negotovosti in strahu smo vsi bolj dovzetni za netočne informacije," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še povedal Mantzarlis. Podprli bodo organizacije, ki se osredotočajo na kakovost informacij in preverjanje dejstev ter se trenutno soočajo z velikim povpraševanjem po svojem delu.

Google namerava boj z dezinformacijami glede bolezni covid-19 okrepiti tudi prek svojih produktov in svojega "ekosistema". Google News Initiative bo tako med drugim povečal podporo nevladni organizaciji First Draft, ki je med drugim stičišče virov informacij in novinarjem ponuja usposabljanja glede zbiranja, preverjanja in objave informacij.

Google tudi proučuje, kako bi se dalo prek podatkov o tem, kaj ljudje iščejo na spletu, ugotoviti, na katerih področjih je manko zanesljivih informacij. "Neodgovorjena vprašanja uporabnikov npr. kakšna temperatura uniči koronavirus lahko tistim, ki preverjajo informacije, ali zdravstvenim oblastem ponudijo koristne usmeritve o tem, kakšno vsebino naj objavijo," je pojasnil Mantzarlis.