Čiči se je v ponedeljek izmuznila iz živalskega vrta in se odpravila na potep po harkovskih ulicah in bližnjem parku. Njeno popotovanje je ustavil šele dež, ki je šimpanzinjo očitno tako zmotil, da je oskrbnici dovolila, da jo ogrne z odejo.

Po objemu sta se odpravili nazaj proti živalskemu vrtu, kamor so Čiči zaposleni pripeljali na kolesu. Tudi direktor živalskega vrta Oleksij Grigorjev je za ukrajinsko javno radiotelevizijo Suspilne potrdil, da se je žival varno vrnila v živalski vrt, poroča Guardian.

Posnetki šimpanzinje so prinesli nekaj radosti za prebivalce Harkova, ki je bil že velikokrat tarča ruskega obstreljevanja.

Kmalu po začetku napada so ruske sile razstrelile glavni mestni trg. V nadaljevanju vojne drugo največje ukrajinsko mesto ni bilo več glavna tarča napadov, a so zgradbe v severnem in vzhodnem delu Harkova kljub temu uničene od bombardiranja.

Prejšnji teden je raketa zadela središče mesta, pri čemer so umrli najmanj štirje civilisti. V torek je po napadu umrla ženska v vzhodnem delu mesta. Od začetka invazije je bilo ubitih ali ranjenih več sto harkovskih civilistov, poroča Guardian.

Pred evakuacijo ubite tudi številne živali

Travmatične izkušnje je med vojno prestala tudi Čiči, ki so jo maja letos preselili iz njenega dotedanjega bivališča, živalskega vrta Ecopark. Številni njeni sostanovalci niso imele te sreče, saj je še pred evakuacijo v napadih umrlo več kot sto živali, je povedal lastnik Ecoparka Oleksandr Feldman.

Med evakuacijo živalskega vrta Ecopark je bilo ubitih tudi šest prostovoljcev, med njimi tudi 15-letni fant.