Med paparaci je v Los Angelesu zelo malo žensk. Foto: Reuters
Med paparaci je v Los Angelesu zelo malo žensk. Foto: Reuters
false
Mojstrica manipuliranja z mediji je hotelska dedinja Paris Hilton. Foto: EPA
false
S pojavi družbenih omrežij se je razvrednotilo tudi delo paparacev. Foto: Reuters
Arnold Schwarzenegger
Veliko dela pri samopromociji danes opravijo kar zvezdniki sami. Foto: Reuters

Okoli pet jih kroži po hollywoodskih ulicah in njihovo delo je vse prej kot lahko. "Fantje so nesramni. Po meni so že pljuvali, me porivali, zrinili s ceste, zbadali zaradi slabih fotografij ali slabe vožnje - a zbadljivke so vedno govorili za mojim hrbtom, nihče mi ni nikoli rekel nič v obraz," se je za revijo Marie Claire razgovorila najuspešnejša hollywoodska paparacinja ta hip Jennifer Buhl.

Med paparaci je veliko tekmovalnosti. Dokler se ne dokažejo in se prerinejo na vrh verige, jih stanovski kolegi za vsako ceno poskušajo izločiti. "Vse se je spremenilo na dan, ko sem fotografirala Jennifer Aniston na plaži. S fotografijo nisem zaslužila ničesar, ker so jo v objektiv ujeli tudi drugi, toda zame je bila dragocena, saj je Anistonova tako velika zvezda, ki jo je običajno težko ujeti v objektiv. Takrat se je zame vse spremenilo: začeli so me spoštovati in vsi so me pustili pri miru. Še več: začeli so skrbeti zame," je pojasnila Buhlova.

Po njenih besedah mora dober paparac postati detektiv. "Načrtuješ en korak pred ljudmi, ki jih zasleduješ. Veš, kakšne avtomobile vozijo. Če sem iskrena, lahko prepoznam zvezdnika že od daleč samo po načinu hoje ali obliki pričeske. Postaneš dober opazovalec ljudi," je dodala Buhlova.

Upad zaslužka
Tako kot v drugih poklicih je tudi med paparaci udarila kriza. Z vzponom Instagrama so zvezdniki dobili možnost, da najbolj "sočne" fotografije posnamejo kar sami in tako razvrednotijo delo paparacev. "Če si res dober, lahko z malo sreče zaslužiš okoli 67.000 evrov. A najverjetneje boš imel na koncu leta okoli 25.000 evrov stroškov. Denar porabiš za opremo, za bencin, za napitnine, ki jih pustiš virom. Vaša pisarna je verjetno na Beverly Hillsu, West Hollywoodu ali v Santa Monici, kar je izjemno, ampak drago," je razložila Buhlova.

Izkupiček za eno fotografijo je na splošno težko oceniti, ker denar priteka počasi. Buhlova je pojasnila, da je za tri ali štiri fotografije zaslužila po okoli 6.000 evrov: "Mislim, da mi je največ denarja prinesla fotografija, na kateri Paris Hilton drži v rokah Biblijo tik pred odhodom v zapor. Zanjo sem zaslužila okoli 7.500 evrov. Ampak če upoštevamo, da je fotografija obkrožila svet, to ni veliko."

Večina paparacev se tako odloči za delo za agencije, ker so tako del mreže istomislečih ljudi, kar jim olajša delo. Samostojni paparaci se lahko dneve in dneve mučijo sami in ostanejo brez želenih fotografij. A vseeno so prednosti, če delaš sam. "Ko si uveljavljen, lahko počneš, kar hočeš. Nekoč sem fotografirala Molly Rigward, toda fotografija ji ni bila v čast, zato je nisem objavila. Rada imam Molly Ringwald. Odraščala sem ob gledanju Sixteen Candles in Breakfast Club, tako da nisem želela, da bi se tabloidi norčevali iz nje na podlagi moje fotografije," se je spominjala paparacinja.

Simbioza med zvezdniki in paparaci
Zanimiv je odnos med paparaci in zvezdniki, ki je po besedah Buhlove precej simbiotičen. "Veliko ljudi, s katerimi delaš, želijo končati v revijah in se ne vedejo grdo do tebe. Spomnim se besed enega izmed kolegov, ki mi je na začetku poti svetoval, da si zlata vreden paparac, če jih nasmejiš." Prava profesionalka med njimi je Hiltonova, ki ne gre nikamor brez vnaprejšnjega načrtovanja, kakšne fotografije bodo posneli paparaci.

Podobno je z igralko Cameron Diaz. "Ona izrablja paparace, ko sama želi in ko presodi, da je to potrebno. Ko se je razšla z Justinom Timberlakom, je hotela, da jo fotografiramo ves čas," je priznala Buhlova. Spet drugo poglavje je, ko se stvari za zvezdnike postavijo na glavo. "Ko je Britney Spears doživela zlom, smo bili njeni edini prijatelji. Celo sestajala je z enim izmed paparacev! Bilo je na neki način nenavadno, da je od nas prejemala potrditev, toda vsi smo zelo navijali zanjo, da se vrne. Sama nisem delala z njo vsak dan, toda nekaj fantov je in ti so postali zelo zaščitniški do nje. Ne samo zato, ker so zaradi nje služili denar, ampak ker so začeli nanjo gledati kot na človeško bitje," je sklenila Buhlova.