Dijaki in študentje so si v času epidemije izmislili vse mogoče načine prepisovanje. Foto: AP
Dijaki in študentje so si v času epidemije izmislili vse mogoče načine prepisovanje. Foto: AP

Aplikacijo so kot pilotni projekt že preizkusili na dveh hrvaških zasebnih univerzah, interes zanjo pa so pokazali tudi v ZDA in Makedoniji. Đurić je povedal, da podobne aplikacije že obstajajo, a so precej dražje, kot bo njegova.

Đurić je v pogovoru za Večernji list še dodal, da je aplikacija namenjena predvsem izpitom na spletu za študente, a jo je mogoče preprosto prilagoditi tudi za uporabo v osnovnih in srednjih šolah. Kmalu naj bi jo preizkusili tudi na državnih šolskih tekmovanjih.

Ustavitev vseh drugih aplikacij

Đurić je pojasnil, da aplikacija med uporabo ustavi vse druge računalniške aplikacije in programe razen programa Microsoft Teams, prepoveduje tudi uporabo zunanjih digitalnih zaslonov in tehnologij in vse digitalne bližnjice, kot so kopiranje in posnetek zaslona. Poudaril je, da kamera računalnika posname pogled udeleženca izpita, kar lahko razkrije, ali ta gleda stran in skuša med izpitom kaj prebrati. Med pilotnim projektom so razkrili več študentov, ki so si na ta način pomagali med izpitom. Naslednji korak za razvoj aplikacije je uvajanje umetne inteligence, ki bi o takšnem sumljivem obnašanju študentov nemudoma obvestila profesorja, je še pojasnil.

Cheatless je najprej prilagodil za sistem Windows, načrtuje tudi uporabo na sistemih MacOS in Linux.

Đurić je za svojo aplikacijo dobil zlato medaljo na mednarodni razstavi inovacij ARVA, ki je potekala lani jeseni v Zagrebu. Aplikacija še ni v komercialni uporabi.