Je pomemben del zgodovine rocka. Foto: EPA
Je pomemben del zgodovine rocka. Foto: EPA
Sorodna novica Cobainova najljubša kitara na dražbi, izkupiček tudi za promocijo duševnega zdravja

Kitara Kurta Cobain, frontmana skupine Nirvana, ki jo je leta 1991 igral v ikoničnem videu uspešnice Smells Like Teen Spirit, je dražbena hiša Julien's prodala za zajeten kupček denarja. Iztržila je bistveno več, kot so sprva pričakovali – čeprav je bila prvotno ocenjena na vsaj 600.000 ameriških dolarjev (približno 560.000 evrov), je bila prodana za kar 4,5 milijona ameriških dolarjev (približno 4,2 milijona evrov).

Tako je pristala v rokah Jima Irsayja, lastnika ekipe ameriškega nogometa Indianapolis Colts. "Navdušen sem, da se ohrani in zaščiti še en del ameriške kulture, ki je spremenil naš pogled na svet," je dejal Irsay, ki je navdušen, da bo del denarja z dražbe družina Cobain namenila njegovi dobrodelni organizaciji za ozaveščanje o duševnem zdravju Kicking the Stigma, poroča Billboard.

Gre sicer za eno izmed najljubših kitar pokojnega glasbenika, ki jo je uporabil pri snemanju albumov Nevermind in Utero. Po njegovih besedah je bilo namreč težko najti visokokakovostno kitaro za levičarje, ki bi imela ugodno ceno.

Irsayjeva organizacija Jim Irsay Collection si sicer lasti bogat nabor predmetov, ki so nekoč pripadali zvezdnikom, kot so Prince, Bob Dylan, The Beatles in Elton John. Celotna zbirka bo javnosti na voljo za ogled od 3. junija v New Yorku.