Poleg Princeove kitare je bila na dražbi tudi njegova garderoba. Foto: EPA
Poleg Princeove kitare je bila na dražbi tudi njegova garderoba. Foto: EPA

Dražba, poimenovana Music Icons (Glasbene ikone), je bila posvečena predstavnikom popularne kulture 20. in 21. stoletja. Organizirala jo je dražbena hiša Julien's Auctions, potekala pa je v živo na Beverly Hillsu in prek spleta. Ponujala je več kot 1000 predmetov, od instrumentov in oblačil pa do osebne lastnine glasbenikov vseh žanrov. Številne stvari, ki so bile nekoč v lasti ikon glasbene industrije, so v 3 dneh dražbe zbrale skoraj 5 milijonov ameriških dolarjev (okoli 4,1 milijona evrov). Pod dražbenim kladivom so pristali tudi avtoportret Kurta Cobaina, rdeči klavir Eltona Johna in električna kitara, ki je pripadala Princeu.

Avtoportret Kurta Cobaina je iztržil več kot pričakovano. Foto: EPA
Avtoportret Kurta Cobaina je iztržil več kot pričakovano. Foto: EPA

Karikatura Cobaina, ki je nastala leta 1992 med promocijsko turnejo albuma Nevermind, je bila prodana za 281.250 ameriških dolarjev (okoli 232.000 evrov). To je kar 28-krat več, kot je znašala prvotna ocena vrednosti – 10.000 ameriških dolarjev (okoli 8200 evrov). Na risbi je narisan pevec, ki igra kitaro, Cobain pa je karikaturo podpisal kot Kurdt Kobain Rock Star, pripisal pa je tudi: "Ne vem, kako igrati kitaro, briga me."

Za enako ceno se je prodala tudi Princeova modra kitara, za katero so sprva pričakovali 60.000 ameriških dolarjev (okoli 49.500 evrov). Rdečkasti klavir, ki ga je Elton John tudi podpisal, pa se je skupaj z ujemajočo se klopjo prodal za 150.000 ameriških dolarjev (okoli 123.000 evrov). Podpisano in na roko napisano besedilo za njegov hit Candle in the Wind, ki ga je sicer ustvaril Bernie Taupin, je prineslo 76.800 ameriških dolarjev (okoli 63.300 evrov), poroča Billboard.

Med ponujenimi predmeti tudi lastnina Cher in Britney Spears

Cher je črn kostum nosila v glasbenem videu. Foto: EPA
Cher je črn kostum nosila v glasbenem videu. Foto: EPA

Med lastniki ponujenih predmetov so bili med drugim tudi The Beatles, Elvis Presley, Lady Gaga, Madonna, Jimmy Hendrix, Whitney Houston in The Doors. Za več kot 115.000 ameriških dolarjev (okoli 95.000 evrov) se je prodala črna obleka, ki jo je Cher nosila v glasbenem videu za pesem If I Could Turn Back Time. Po meri narejen komplet bobnov Alexa Van Halena, s turneje Invasion leta 1980, se je kot prvi in edini komplet te rokovske ikone prodal za okoli 230.000 ameriških dolarjev (okoli 190.000 evrov). Na prodaj je bilo tudi 5 kitar njegovega brata Eddieja.

Med predmeti se je znašel tudi list, na katerem so s svinčnikom zapisani akordi in še nedokončano besedilo pesmi Lay Lady Lay Boba Dylana iz leta 1969, pa tudi pisma Britney Spears, ki jih je na dražbo dal njen fant iz srednje šole, in na roke napisana pesem, ki jo je Tupac Shakur ustvaril za svoje takratno dekle.