Ročne žage so zamenjali veliki rezalni stroji. Foto: EPA
Ročne žage so zamenjali veliki rezalni stroji. Foto: EPA

Njegov trik je bil takrat nekaj revolucionarnega, saj glavno vlogo ni igral predmet ali žival, ampak prava živa oseba. V lesen zaboj je zaprl svojo pomočnico in ga nato razžagal na polovico. Ob koncu točke je polovici zaboja ponovno združil in pomočnica je, cela in živa, iz njega smejoč izstopila.

100 let pozneje bodo čarovniki po vsem svetu zdaj počastili spomin na ta zgodovinski dogodek s posebno spletno predstavo.

"Predstava je v trenutku postala izjemno priljubljena, pomembna pa je tudi za razvoj čarovništva in iluzionizma." je za Reuters povedal čarovniški zgodovinar Mike Caveney. Z leti so različni čarovniki trik priredili in ga še dodatno razvili.

Med najbolj znanimi izvedbami je znamenita Žaga smrti, s katero je občinstvo navduševal sloviti David Copperfield. Copperfield se je dal na mizo privezati kar sam, nato pa ga je na polovico razžagala ogromna krožna žaga.

"Nekajkrat me je žaga dejansko poškodovala. Vsak oder je nekoliko drugačen in lahko se zgodi, da je žaga za nekaj milimetrov odstopala in me porezala." je priznal čarovniški velemojster.