Kaj bi dejala Happy, če bi lahko govorila? Foto: Reuters
Kaj bi dejala Happy, če bi lahko govorila? Foto: Reuters

Lahko azijsko slonico dojemamo kot osebo? Lahko osnovne človekove pravice prenesemo na živali? To sta glavni vprašanji, s katerima se ukvarja sodnik na newyorškem višjem sodišču. Predstavniki organizacije Nonhuman Rights Project namreč trdijo, da bi morali slonico, ki v živalskem vrtu v Bronxu živi od leta 1977, izpustiti.

Prepričani so, da je slonica Happy "neodvisen, kongnitivno kompleksen slon, ki mu pritiče pravica, ki jo zakon zagotavlja osebi". Vodstvo živalskega vrta se s tem ne strinja. Trdi, da Happy ni oseba in ni nezakonito zaprta, pač pa je le slon, za katerega je odlično poskrbljeno in ki mu izkazujejo, kako "čudovito bitje je". "Živi v svoji ogradi, v kateri lahko plava, je in se obnaša enako kot drugi sloni," pravijo.

Happy v ogradi živi že 45 let, organizacija pa trdi, da jo v živalskem vrtu zadržujejo nezakonito, zato bi jo morali izpustiti. Želijo jo preseliti iz po njihovem mnenju premajhnega prostora na kraj, kjer bo imela boljše življenjske razmere, piše Guardian. "Happy ima pravico izbirati, kakšne možnosti ima, s kom bo živela, kaj bo počela in jedla. Živalski vrt pa ji prepoveduje, da te odločitve sprejme sama," je dejala odvetnica Monica Miller. Trdijo, da je bila Happy leta 2005 prvi slon, ki je opravil preizkus samozavedanja – ko se je gledala v ogledalu, se je ves čas dotikala znaka X na svojem čelu.

Happy in njena soseda v živalskem vrtu, Patty. Foto: Reuters
Happy in njena soseda v živalskem vrtu, Patty. Foto: Reuters

Vodstvo živalskega vrta svari, da bi lahko sodišče v primeru, da bo pritrdilo organizaciji Nonhuman Rights Project, odprlo vrata še drugim pravnim zahtevam "v imenu živali", tako v živalskih vrtovih kot doma. "Če boste slonici podelili nekaj človeških pravic, ali to pomeni, da ljudje ne moremo več imeti psov za hišne ljubljenčke?" se je vprašal njihov odvetnik.

Happy je bila rojena v divjini v Aziji v začetku 70. let, a so jo ujeli in kot enoletno slonico pripeljali v ZDA. Poimenovali so jo po enem izmed palčkov iz pravljice o Sneguljčici in sedmih palčkih.

Nižja sodišča so že zavrnila prošnjo organizacije za pravice Happy, poleg tega so bili neuspešni tudi v drugih podobnih primerih, ko so skušali kot osebo prikazati šimpanza Tommyja.

A obstajajo tudi drugačne razsodbe. Lani oktobra je neki ameriški zvezni sodnik odločil, da so lahko povodni konji, ki jih je imel na posestvu kolumbijski mamilarski kralj Pablo Escobar, prepoznani kot "ljudje ali zainteresirane osebe", kar pomeni, da bi lahko imeli v ZDA nekatere pravice. A ker povodni konji živijo v Kolumbiji, na njihovo usodo ta odločitev ni vplivala.