Jez Kerkata. Foto: Wikimedia/Renuka Sarkar
Jez Kerkata. Foto: Wikimedia/Renuka Sarkar

Rajesh Vishwas je sprva v lov na telefon poslal potapljače, ko so propadla njihova prizadevanja, pa je naročil praznjenje jezu.

V treh dneh so izčrpali kar dva milijona litrov vode, da je inšpektor za prehrano lahko prišel do svoje naprave. Ko je Vishwas znova dobil svoj 1200 dolarjev vredni Samsung, je ugotovil, da je telefon uničen.

Njegovo ravnanje seveda ni ostalo neopaženo. Pristojnim ga je prijavila lokalna političarka v osrednji indijski zvezni državi Chhattisgarh Priyanka Shukla. Inšpektorja so suspendirali in ga obtožili zlorabe položaja.

"Voda je nujen vir, ne moremo je kar tako zapravljati," je za lokalne medije sporočila Priyanka Shukla.

Voda za namakanje 1500 hektarjev zemlje

Viswas se brani, da so bili na telefonu zaupni vladni podatki, pred akcijo pa naj bi pridobil "ustno dovoljenje" lokalnega uradnika. Črpanje vode v bližnji kanal naj bi tudi "koristilo kmetom, ki imajo več vode".

Akcijo vladnega uradnika je obsodila tudi največja opozicijska stranka BJP. "V času, ko so ljudje v žgočih poletjih odvisni od cistern za oskrbo z vodo, je inšpektor izčrpal vodo, ki bi jo lahko uporabili za namakanje 1500 hektarjev zemlje," so zapisali.