Termoelektrarna AMGEN v mestu Ahmedabad za ogromnim kipom Bude. Foto: EPA
Termoelektrarna AMGEN v mestu Ahmedabad za ogromnim kipom Bude. Foto: EPA

Indijska vlada je uveljavila zakon o izrednih razmerah, s katerim je vsem termoelektrarne, ki kurijo uvoženi premog, odredila obratovanje na polni zmogljivosti. Številne indijske termoelektrarne ne delujejo s polno zmogljivostjo, ker so težko konkurirale elektriki, proizvedeni iz poceni domačega premoga.

Indijsko ministrstvo za energetiko je v obvestilu elektrarnam zapisalo, da od 16. marca pričakujejo obratovanje s polno zmogljivostjo, kar naj bi elektrarnam dalo dovolj časa za nakup premoga. Direktiva bo veljala do 15. junija.

Delavci v Šrinagarju pakirajo premog v vreče. Foto: EPA
Delavci v Šrinagarju pakirajo premog v vreče. Foto: EPA

Spremenljivo tarifo za te elektrarne bo določil panel, ki ga bo imenovala vlada. Za izračun spremenjljive tarife bodo za vsako elektrarno uporabil indeks z najnižjo ceno uvoženega premoga.

Indijske elektrarne na uvoženi premog imajo skupno zmogljivost 17 gigavatov. Ministrstvo pričakuje, da bo aprila povpraševanje znašalo 229 gigavatov.

Osemodstotno povečanje uporabe premoga

Indijske elektrarne bodo po pričakovanjih v poslovnem letu, ki traja od 1. aprila 2023 do 31. marca 2024, pokurile približno za osem odstotkov več premoga kot v zadnjem. Povečana gospodarska dejavnost in nestanovitno vreme bosta še naprej spodbujala rast povpraševanja po energiji.

Indija je sicer obljubila, da bo do leta 2030 zmanjšala intenzivnost emisij svojega BDP-ja za 45 odstotkov glede na leto 2005. Poleg tega nameravajo do leta 2030 polovico elektrike proizvesti brez uporabe fosilnih goriv.