Divji prašič. Foto: EPA
Divji prašič. Foto: EPA

Pristojni v Krakovu so prejšnji teden zaradi prevelike populacije divjih prašičev v mestu organizirali novinarsko konferenco, na kateri so javnost pozvali, naj prašičem ne olajšujejo dostopa do hrane, torej da jih ne hranijo, jim ne nastavljajo ostankov hrane ali jih puščajo na javnih krajih.

Število divjih prašičev v mestu je namreč rekordno visoko, strokovnjaki ocenjujejo, da se po urbaniziranem območju Krakova sprehaja od 1000 do 1500 teh živali, kar je desetkrat več, kot bi bila še znosna populacija za to mesto, poroča spletna stran poljske tiskovne agencije The First News.

Z jesenjo, ko je hrane v naravi vedno manj in so tudi kmetje pospravili svoje pridelke s polj in vrtov, se je v mesto zateklo še več živali. Divji prašiči so namreč zelo prilagodljivi in inteligentni, zato so hitro ugotovili, da je na urbaniziranih območjih hrane na pretek tudi pozimi. Težava pa je tudi, da imajo prav zaradi obilice hrane divji prašiči boljše razmere za razmnoževanje, je po poročanju spletne strani The Mayor na novinarski konferenci dejal podžupan Krakova Jerzy Muzyk. V mestu poleg tega nimajo naravnega sovražnika, še najbolj jih "ogrožajo" avtomobili oz. promet in kakšni večji psi, je dodal.

Za ohranjanje stabilne populacije divjih živali so v praksi na Poljskem načeloma pristojni lovci, a ker je Krakov mesto, za odstrele v mestih pa morajo biti izpolnjeni točno določeni pogoji (v živali na primer ni dovoljeno streljati manj kot 150 metrov od hiš), je v praksi tovrstna regulacija praktično neizvedljiva.

V preteklosti so zato divje prašiče lovili v kletke, jih kastrirali in sterilizirali ter nato izpustili na manj obljudeno območje. Zaradi nevarnosti širjenja afriške prašičje kuge pa je tudi ta možnost zdaj prepovedana.